Składniki na okrągłą formę o średnicy 24 cm
Ciasto:
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
125g zimnego masła
pół łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
3/4 szklanki jogurtu naturalnego
3 krople aromatu waniliowego
1 duże jajko
Masa serowa:
180 g kremowego serka Philadelphia
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 duże jajko
Masa jagodowa:
1 szklanka jagód
1/4 szklanki soku jabłkowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej wymieszanej z 3 łyżeczkami wody
Na posypkę:
pół szklanki migdałów w płatkach
Najpierw przygotujemy masę z jagód - musi przestygnąć przed wyłożeniem na ciasto. Ma być dość gęsta. Do garnuszka wsypujemy jagody i razem z sokiem gotujemy je. Rozpuszczoną w wodzie mąkę ziemniaczaną dodajemy do jagód, mieszając na ogniu aż masa zgęstnieje.
Mąkę, cukier i posiekane masło łączymy (ja wrzuciłam do miksera) - maja powstać grudki, jak kruszonka. Pół szklanki zachowujemy do posypania wierzchu ciasta, natomiast do reszty dodajemy proszek do pieczenia, sodę i skórkę z cytryny. Jogurt, aromat i jajko łączymy i dodajemy do ciasta. Wyrabiamy na gładką masę.
Tortownicę wykładamy papierem, na to przekładamy ciasto i udeptujemy (nie dosłownie), by było równe.
Wszystkie składniki masy serowej mieszamy na gładką masę i wykładamy na spód z ciasta, zostawiając 2 cm odstępu od brzegu. Na ser przekładamy masę jagodową i delikatnie rozprowadzamy po całej powierzchni. Pozostaje nam tylko posypać wierzch ciasta odłożoną kruszonką i płatkami migdałowymi.
Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni, aż wierzch będzie złocisty.
Najlepiej podawać jeszcze ciepły, choć na zimno też jest pyszny.
Brak komentarzy
Prześlij komentarz
Skrobniesz coś? Dziękuję!