tag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post56298650937891583..comments2024-01-14T12:56:11.782+01:00Comments on Kornik w kuchni: Gryczany chleb bez mąkikornikhttp://www.blogger.com/profile/08055435432125932129noreply@blogger.comBlogger6125tag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-38569638332068557782017-09-05T02:37:38.197+02:002017-09-05T02:37:38.197+02:00Zrobiłam zakwas i upiekłam chlebek z mąki żytniej ...Zrobiłam zakwas i upiekłam chlebek z mąki żytniej i gryczanej z siemieniem lnianym i odrobiną kurkumy. Smakowity, jeszcze ciepły ale już kromeczkę z masełkiem spróbowałam.MarShttps://www.blogger.com/profile/17757681928945770582noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-21776838994005362762017-07-18T11:42:39.983+02:002017-07-18T11:42:39.983+02:00W przepisie jest informacja o moczeniu kaszy prze...W przepisie jest informacja o moczeniu kaszy przez 2 godziny. kornikhttps://www.blogger.com/profile/08055435432125932129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-81749224321972232082017-07-16T21:08:32.496+02:002017-07-16T21:08:32.496+02:00Ja zrobiłam przedwczoraj ale w przepisie było żeby...Ja zrobiłam przedwczoraj ale w przepisie było żeby to moczyć dwa dni i teraz ten chleb po prostu śmierdzi... nie smakuje mi :/ Czy to dlatego, że tyle moczyłam kaszę? Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02611562421348285958noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-79330661994311387262017-03-17T18:02:22.015+01:002017-03-17T18:02:22.015+01:00Jak widać na zdjęciach - idealne kromkiJak widać na zdjęciach - idealne kromkikornikhttps://www.blogger.com/profile/08055435432125932129noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-69630446641644689042017-03-16T17:00:30.654+01:002017-03-16T17:00:30.654+01:00Hm, i da się kroić? Ostatnio nieco podobny robiłam...Hm, i da się kroić? Ostatnio nieco podobny robiłam, ale wyszedł jak pasztet i się rozwalał...Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/15701374306882270671noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-888501733140403628.post-77092611741931908492017-03-16T07:37:58.391+01:002017-03-16T07:37:58.391+01:00Piękny chleb, ja piekłam tez chleb gryczany na pr...Piękny chleb, ja piekłam tez chleb gryczany na prawie samej kaszy ,ale taki co długo fermentował <br />A z tą szkodliwością diety bezglutenowej to jak z każda inna , chodzi o to ,że jeść właśnie też kasze gryczana , jaglana , amarantus itp , warzywa , owoce , strączkowe, orzechy itp , a nie jakieś gotowce bezglutenowe pełne prostych węglowodanów, cukru. Moda nie moda, niestety jest prawda ,że gorzej trawimy gluten niż było to kiedyś min.że dzisiejsza pszenica jest pod tym względem kiepska , za bardzo ją zmutowano, nadzieja w modzie na kiszonki , bo jest taka teza ,że chleb zakwasowy i chleb na drożdżach to jak niebo i ziemia , tu w tym na zakwasie gluten nie jest takim złem jak w drożdżowym. Nie wiem jaka jest prawda ,ale najlepiej jest różnorodnie . Nasi dziadkowie nie jedli tyle cukru ,ani maki pszennej i tyle glutenu , bo codziennością był chleb żytni(glutenowy ale z innym glutenem) i praktycznie jakaś kasza była, raz glutenowa raz bez ,ale biała pszenna maka nie była na trzy posiłki codziennie . niektórzy choć nie maja celiakii źle trawią gluten i dla nich bez glutenu jest lepiej , byle jeść to co trzeba , co odżywcze , Nie dieta bez glutenu nie jest szkodliwa , a jej komponowanie Jedząc gluten( i dobrze go trawiąc) można mieć niedobory margothttps://www.blogger.com/profile/14506300931525098450noreply@blogger.com