Ciasto z rabarbarem i kruszonką

sobota, 13 maja 2017

Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką otwiera z tym roku sezon na rabarbar. No dobra, wcześniej już był rabarbar z ananasem pod kruszonką, ale nie miał możliwości doczekania się sesji, wiec przyjmijmy, że to ciasto jogurtowe jest oficjalnie pierwszym rabarbarowym wypiekiem. Co jest jego niewątpliwą zaletą? A to, że można je przygotować bez użycia miksera - wystarczy wymieszać suche i mokre składniki, połączyć je, wlać do foremki, dodać rabarbar i gotowe. Jeśli nie chce Wam się robić kruszonki, po upieczeniu posypcie je cukrem pudrem. Innym plusem jest też to, że można je upiec z innymi owocami, ale żeby to zrobić, polecam poczekać, a na targach pojawią się pyszne polskie truskawki. Póki co cieszcie się rabarbarem.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką

Ciasto z rabarbarem i kruszonką - składniki na blachę 23x31cm

330 g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2/3 szklanki cukru
3 jajka
200 g jogurtu greckiego
1/2 szklanki oleju 
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
450 g łodyg rabarbaru

Składniki kruszonki:
90g mąki
50g cukru
50 g masła

Suche składniki - mąkę i proszek do pieczenia mieszamy w misce.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Miksujemy jajka z cukrem, cały czas ubijając, dodajemy ekstrakt waniliowy, jogurt a  następnie olej. Miksujemy do połączenia składników i wsypujemy przesiane suche składniki. Chwilę tylko wyrabiamy, by pozbyć się grudek mąki i wlewamy ciasto do foremki.

Na wierzchu układamy pokrojony w grube plastry rabarbar, delikatnie wciskamy go w ciasto.
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
Z masła, mąki i cukru przygotowujemy kruszonkę, łącząc ze sobą te 3 składniki poprzez wyrabiane je palcami. Kruszonkę rozsypujemy na rabarbarze.

Ciasto z rabarbarem i kruszonką pieczemy w temperaturze 175 stopni do suchego patyczka - przez około 40 minut.

2 komentarze

  1. Koniecznie muszę upiec coś takiego, w końcu sezon nie trwa wiecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rabarbarowe w najbliższych planach mam, pychota.

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!