Tarta z masłem orzechowym

środa, 15 lutego 2017

Tarta z masłem orzechowym

Lubicie masło orzechowe? Jeśli tak, ta tarta z masłem orzechowym to będzie dla Was ciasto idealne. Jest banalnie prosta do przygotowania, a jej smak z pewnością zaskoczy wielbicieli klasycznych słodkich wypieków. Tu słodka polewa czekoladowa idealnie komponuje się ze słonym smakiem masła orzechowego. A lekki, aksamitny krem świetnie pasuje do kruchego spodu. Ciasto nie jest bardzo słodkie, ale przyznam, że pokrojone na wąskie kawałki, przypominające batoniki, prezentuje się lepiej niż takie klasyczne większe porcje. Najlepiej podać je prosto z lodówki, wtedy smakuje doskonale. 
Ja wierzch swojej tarty z masłem orzechowym udekorowałam złotym jadalnym pyłkiem, ale jeśli go nie macie, możecie posypać wierzch uprażonymi orzeszkami ziemnymi lub precelkami, które doskonale pasują do gęstej czekoladowej polewy.
Tarta z masłem orzechowym

Tarta z masłem orzechowym - składniki na formę 11x35cm

Składniki na kruche ciasto:
175 g mąki pszennej
70 g zimnego masła
70 g cukru pudru
1 jajko L

Składniki na krem z masła orzechowego:
135 g masła orzechowego
3 łyżki cukru pudru
135 g serka kremowego
200 ml śmietany kremówki
1 łyżeczka agaru

Składniki na polewę czekoladową:
120 ml śmietany kremówki
2 łyżki mleka
80 g czekolady deserowej

Zaczynamy od przygotowanie kruchego ciasta - mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy cukier puder i pokrojone na kawałeczki masło, wbijamy jajko. Płaskim mieszadłem wyrabiamy ciasto, miksując składniki na wysokich obrotach. Kiedy ciasto zacznie formować się w kulki, wyłączamy mikser i dłońmi na blacie wyrabiamy ciasto w kulę. Spłaszczamy je na dysk, zawijamy w folię i chowamy do lodówki na minimum godzinę.

Po tym czasie wałkujemy ciasto na delikatnie posypanym mąką blacie. Ciasto przekładamy do foremki i dociskamy. Nakłuwamy spód widelcem i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 15 minut - do zezłocenia się. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia,

Przygotowujemy krem z masła orzechowego - masło orzechowe ucieramy c cukrem pudrem i serkiem.
Agar mieszamy z gorącą wodą, by rozpuścił się. Dodajemy do kremu i chwile ubijamy do połączenia składników.
Tarta z masłem orzechowym
Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy ją do kremu i delikatnie mieszamy, aby składniki połączyły się. Krem wykładamy na kruchy spód i wstawiamy do lodówki, by stężał - najlepiej na kilka godzin.

Polewa czekoladowa - kremówkę podgrzewamy w garnuszku tuż do punktu wrzenia. Zalewamy nią podzieloną na kostki czekoladę, odstawiamy na minutę i mieszamy, by otrzymać jednolitą konsystencję. Odstawiamy na kilka minut w zimne miejsce, aby polewa stężała, a następnie wylewamy ją na krem. Wstawiamy do lodówki, by polewa zastygła.

3 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!