Donaty pieczone cytrynowe

niedziela, 5 lutego 2017

Donaty pieczone cytrynowe

Od dawna marzyły mi się donaty pieczone, czyli słynne amerykańskie pączki z dziurką w zdrowszej, bo nie smażonej wersji. Jednak upolowanie foremki nie jest takie proste. Mi marzyła się ta wiltonowska, ale ostatecznie kupiłam sobie silikonową foremkę. I oto są - premierowe donaty cytrynowe z kokosowymi chipsami i cytrynowym lukrem.
Pączki robi się szybko - wystarczy im maksymalnie kwadrans w piekarniku, więc zawsze, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego, nie tylko na Tłusty Czwartek, możemy w mgnieniu oka je przygotować. Zaletą jest też to, że bardzo łatwo, mając sprawdzony przepis bazowy, można modyfikować ich smak, a i zmiana polewy to ich nowa odsłona. 
Najlepiej jeść je tuż po upieczeniu - im świeższe tym lepsze! 
W swoim przepisie wykorzystałam cukier kokosowy - akurat ten miałam pod ręką, ale jeśli będziecie używali zwykłego, białego cukru, prawdopodobnie będziecie musieli zwiększyć jego ilość.
Donaty pieczone cytrynowe

Donaty pieczone cytrynowe - składniki na 6 pączków

90 g mąki pszennej
35 g cukru kokosowego lub zwykłego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko
skórka starta z 1 cytryny
150 ml maślanki
3 łyżki oleju

Dodatkowo:
cukier cukier puder
sok z 1/2 cytryny
4 łyżki chipsów kokosowych

Cukier ubijamy z jajkiem, dodajemy olej i maślankę i chwilę ubijamy, aż składniki się połączą.

Mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i przesiewamy do mokrych składników. Ubijamy, dodajemy skórkę z cytryny i chwilę jeszcze miksujemy.
Donaty pieczone cytrynowe
Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego, odcinamy róg i nakładamy do delikatnie natłuszczonych gniazd w foremce do donatów, wypełniając je do 3/4 wysokości.

Donaty pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 15 minut lub aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Studzimy 2 minuty w foremce, potem przekładamy pączki na kratkę do wystudzenia.
Donaty pieczone cytrynowe
Przygotowujemy likier mieszając cukier puder z sokiem z cytryny i zanurzamy w nim pączki. Wierzch każdego posypujemy delikatnie podprażonymi na suchej patelni chipsami kokosowymi.

Donaty pieczone najlepsze są świeże, tuż po upieczeniu.

2 komentarze

  1. Doceniam pieczone pączki, bo nie przepadam za smażeniem. A wersja pieczona jest całkiem smaczna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie delikatniusie. Foremkę mam, więc kto wie? Może zdążę?

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!