Czekoladowe ciasto z mąką kokosową

środa, 1 lutego 2017

Czekoladowe ciasto z mąką kokosową

Dziś zdrowe słodkości dziś na blogu, czyli czekoladowe ciasto z mąką kokosową. Jakiś czas temu kupiłam mąkę z kokosa, żeby przetestować, z czym się ją je. Czym się różni od zwykłej mąki poza tym, że jest bezglutenowa? Wykorzystując ją w kuchni czy to w wypiekach, czy naleśnikach i placuszkach, musicie pamiętać, by nie sypać jej tyle, co mąki pszennej. Dlaczego? Bo mąka kokosowa bardzo chłonie mokre składniki, z którymi się ją miesza. Czyli wystarczy dosłownie kilka łyżek mąki kokosowej, by z powodzeniem upiec na niej ciasto. Jaki przelicznik stosować, jeśli chcemy zamienić w przepisie na ciasto zwykłą mąkę pszenną na mąkę kokosową? Ogólnie przyjęta zasada: 1/4-1/3 szklanki mąki kokosowej to odpowiednik jednej szklanki mąki pszennej. 
Jak wspomniałam - mąka kokosowa chłonie płyny, dlatego piekąc to czekoladowe ciasto musicie kontrolować stopień wypieczenia. Choć na zdjęciach ciasto może wyglądać na nieco suche, przy jedzeniu przekonacie się, że jest wilgotne i trzyma świeżość. Warto zjeść je na drugi dzień - wtedy aromat kokosa staje się jeszcze bardziej intensywny.
Czekoladowe ciasto z mąką kokosową

Czekoladowe ciasto z mąką kokosową - składniki na formę o średnicy 16cm

5 jajek
40 g kakao
50 g mąki kokosowej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki miodu
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki mleka
2 łyżki masła orzechowego

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.
Formę o średnicy 16 cm(u mnie ceramiczna) smarujemy masłem.

Suche składniki - kakao, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól mieszamy w misce.

Jajka ubijamy z miodem, dolewamy oliwę i mleko. Wsypujemy suche składniki i mieszamy do połączenia i pozbycia się grudek,bo te mogą się pojawić. Ciasto będzie dość płynne, ale nie ma się co obawiać - mąka kokosowa bardzo chłonie płyn i podczas pieczenia wciągnie mokre składniki.
Czekoladowe ciasto z mąką kokosową
Ciasto pieczemy około 35 minut - należy sprawdzać patyczkiem, wbijając go w środek, stopień wypieczenia. Jeśli wolicie bardziej wilgotne ciasto, warto skontrolować ciasto po 30 minutach od wstawienia go do piekarnika.
Czekoladowe ciasto z mąką kokosową
Upieczone czekoladowe ciasto z mąką kokosową studzimy w foremce, kiedy wystygnie polewamy wierzch polewą z masła orzechowego - masło rozpuszczamy na małej patelni, odstawiamy na kilka minut, by zaczęło tężeć i wylewamy na ciasto. Odstawiamy, by polewa zastygła.

7 komentarzy

  1. Wypróbuje w weekend i zobaczymy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. super przepis, zmieniłam tylko miód na ksylitol i ciasto piekłam 60 min. ale w smaku super.

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis!! zrobiłam w foremce 20x20 i wyszło wysokie i pulchne. Zamiast masła orzechowego na górę dałam ubitą śmietankę ze stałej części mleczka kokosowego wymieszaną z wiórkami kokosowymi.

    OdpowiedzUsuń
  4. Myśli Pani, że można z tego zrobić ciasto z czereśniami/truskawkami/malinami? Oczywiście już bez masła orzechowego. Chciałam przed wlozeniem do piekarnika na górze ułozyć czereśnie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Myśli Pani, że można z tego zrobić ciasto z czereśniami/truskawkami/malinami? Oczywiście już bez masła orzechowego. Chciałam przed włożeniem do piekarnika ułozyc na górze czereśnie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Myślę, że powinno się udać

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!