Śledzie z morelami i ziołami

czwartek, 15 grudnia 2016

Śledzie z morelami i ziołami

Te śledzie z morelami i ziołami to hit zeszłorocznej Wigilii. Bardzo mi zasmakowały dlatego i w tym roku je zrobię, a przepisem dzielę się z Wami już teraz.To ciekawe połączenie słodkich, mięsistych moreli, słonego śledzia i aromatycznych ziół. Całość robi się dosłownie chwilę, choć wiadomo, że lepiej przygotować te śledzie z wyprzedzeniem, aby smaki mogły się przegryźć.
Ja zamiast klasycznego oleju wybrałam ten ze słoika z suszonymi pomidorami. Dzięki niemu śledzie z morelami i ziołami mają bardziej wyrazisty smak. Jeśli chcecie możecie też dodać kilka połówek suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki.
Śledzie z morelami i ziołami

Śledzie z morelami i ziołami - składniki na 1 słoiczek

3 filety śledzi a la matias w oleju
45 g suszonych moreli
1 łyżeczka przecieru pomidorowego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka oregano
szczypta kozieradki
pieprz do smaku
olej rzepakowy lub olej z suszonych pomidorów

Śledzie kroimy na małe kawałki, na skos.
Śledzie z morelami i ziołami
Morele kroimy w paseczki, można je wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie, by były bardziej miękkie.

Zioła mieszamy z przecierem pomidorowym. Cały czas mieszając wlewamy oliwę i mieszamy, by powstał jednorodny sos. Dodaj pieprz do smaku.
Śledzie z morelami i ziołami
W słoiku ułóż warstwowo śledzie i morele, zalej olejem z ziołami - powinno go być tyle, by przykryć w całości śledzie. Odstaw słoik do lodówki na noc, by smaki przegryzły się.

4 komentarze

  1. Bardzo interesujące. Składniki kupiłam. Teraz zastanawiam się, czy robić już czy przed samymi świętami

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja daję śledziom chwilę, żeby się przegryzły - myślę, że jak zrobisz w środę, na Święta będą idealne

      Usuń
  2. Zrobiłam je w te Święta i są super! Miałam tylko problem z dorwaniem kozieradki (w końcu użyłam szczypty jakiejś mieszanki z nią). Dzięki za przepis!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!