Razowe ciastka z czekoladą i cukinią

wtorek, 18 października 2016

Razowe ciastka z czekoladą i cukinią

Lubicie zakręcone pomysły? Ja bardzo! Zobaczcie więc przepis na razowe ciastka z czekoladą i cukinią. Co więcej - to ciastka bez jajek, więc zdrowsze niż inne. Jeśli już cukinia w ciastkach jest dla Was dziwnym dodatkiem, na liście składników znajdziecie jeszcze jeden zaskakujący produkt. Zalewę z cieciorki z puszki. Dziwne? Ależ nie! Podobnie jak mąka z ciecierzycy, taka zalewa to idealny zamiennik jajek, który w tym przypadku sprawdził się świetnie. Skąd ją wziąć? Wystarczy odcedzić cieciorkę z puszki, a płyn, który odcieknie to właśnie produkt, którego potrzebujemy. Podstawiajcie więc kubki pod sitka i do dzieła! Nie będziecie potrzebować jej wiele, wystarczy kilka łyżek, by te zlepić te razowe ciastka z czekoladą i cukinią w całość. 
Jak dla mnie to ciastka idealne. Nie tylko dlatego, że są zdrowe. Nie potrzeba wiele cukru, można pokusić się o dosypanie cynamonu, który doda korzennego aromatu. Oczywiście jeśli chcecie zrobić je jeszcze bardziej dietetyczne, zamiast czekolady wsypcie pestki dyni lub słonecznika albo ulubione bakalie. Nie będę ukrywać - te razowe ciastka z czekoladą i cukinią na stałe zagoszczą na liście ulubionych przepisów.
Przepis znalazłam tu.
Razowe ciastka z czekoladą i cukinią

Razowe ciastka z czekoladą - składniki na około 17 ciastek

170 g mąki pszennej razowej
100 g płatków owsianych
łyżeczka proszku do pieczenia
130 g cukinii
3 łyżeczki oleju kokosowego- najlepiej nie roztopionego a miękkiego
40 g wody z ciecierzycy
50 g cukru
45 g gorzkiej czekolady

Cukinię ścieramy na małych oczkach tarki.

Suche składniki - mąkę, płatki mieszamy, proszek do pieczenia i cukier wsypujemy do misy miksera. Dodajemy cukinię i  olej kokosowy, zaczynamy miksować płaskim mieszadłem. Cały czas miksując, wlewamy zalewę z cieciorki i wsypujemy posiekaną czekoladę.
Razowe ciastka z czekoladą i cukinią
Składniki miksujemy tylko tyle, by składniki połączyły się i powstało zwarte ciasto. Formujemy kulki wielkości piłki golfowej i rozpłaszczamy je dłonią. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem lub matą silikonową.
Razowe ciastka z czekoladą i cukinią
Razowe ciastka z czekoladą i cukinią pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 15-18 minut, studzimy na kratce.

1 komentarz

  1. woda z cieciorki? rzeczywiście zakręcony przepis - pozytywnie zakręcony :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!