Świetnie się też składa, bo dziś jest Światowy Dzień Chleba i jak co roku biorę udział w wydarzeniu organizowanym przez Zorrę, które polega na wspólnym pieczeniu chleba właśnie w ten dzień przez blogerów z całego świata. To już kolejny rok, kiedy dołączam się ze swoim bochenkiem i cieszę się, że udało mi się i tym razem.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - składniki na 2 bochenki
Składniki na namoczkę:100 g mieszanki pestek i ziaren (u mnie 40 g sezamu, 30 g siemienia lnianego 30 g pestek dyni)
35 g płatków owsianych górskich
86 g wody
Składniki ciasta właściwego:
240 g mąki pszennej chlebowej
94 g mąki pszennej razowej
41 mąki żytniej razowej
227 g wody
170 g aktywnego zakwasu żytniego
9.5 g soli
cała namoczka
Składniki namoczki umieścić w misce na 30 minut. Zostawić na kuchennym blacie.
Mąki, wodę i zakwas umieszczamy w misie miksera. Miksujemy hakiem tylko do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do autolizy.
Po tym czasie do składników ciasta chlebowego dodajemy sól i miksujemy na niskich obrotach miksera, aby powstało jednolite ciasto, przez około 4 minuty.
Zwiększamy obroty, dodajemy namoczkę i miksujemy około 5 minut, by składniki połączyły się w gładkie ciasto.
Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia. Ciasto powinno wyrastać 2.5 godziny i podwoić objętość. Podczas rośnięcia ciasto składamy po 50 i 100 minutach.
Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Dzielimy ciasto na dwie części, przykrywamy obydwie ściereczką i zostawiamy, by odpoczęło na 30 minut.
Po tym czasie każda porcję ciasta formujemy - czy to w kule czy owalny bochenek i wkładamy do koszyków rozrostowych. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-2.5 godziny. Ciasto będzie gotowe, jeśli urośnie i gdy po naciśnięciu palcem wgłębienie będzie powoli wracało to pierwotnego stanu.
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Bochenki nacinamy, wstawiamy do pieca, obniżamy od razu temperaturę do 230 i pieczemy z parą - najlepiej na dno piekarnika wrzucić szklankę kostek lodu.
Chleby pieczemy przez 30 minut - będą gotowe, jeśli postukane od spodu będą wydawały głuchy dźwięk. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku, potem studzimy na kratce.
Wspaniały chleb, aż mam ochotę spróbować!
OdpowiedzUsuńMiło świętować w takim gronie!
Pozdrawiam!
Stunning loaf! Love it! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!
OdpowiedzUsuń