Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

niedziela, 16 października 2016

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Już mi się wydawało, że zgubiłam przepis na ten chleb pełnoziarnisty na zakwasie i przyznam, że byłam zawiedziona, bo wyszedł nie tylko ładny, ale i pyszny, zdjęcia zrobione a przepisu brak. Często tak mam, że zapisuję to, co wymyślam na jakichś karteluszkach, których nie podpisuję, a potem muszę dochodzić czy te cyferki i skróty to przepis na ciasto czy może wytrawną tartę. Z przepisami znalezionymi w internecie - jak właśnie ten na chleb, jest podobnie. Wynajduję jakieś przepisy, zamiast je zapisać liczę na to, że zapamiętam link albo chociaż stronę, z której pochodzą, a potem się okazuje, że danie gotowe, zdjęcia są, ale jak dokładnie brzmiał przepis, to już nie pamiętam. Na szczęście udało mi się odnaleźć źródło i oto jest - przepis na chleb pełnoziarnisty na zakwasie.
Świetnie się też składa, bo dziś jest Światowy Dzień Chleba i jak co roku biorę udział w wydarzeniu organizowanym przez Zorrę, które polega na wspólnym pieczeniu chleba właśnie w ten dzień przez blogerów z całego świata. To już kolejny rok, kiedy dołączam się ze swoim bochenkiem i cieszę się, że udało mi się i tym razem.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie

Chleb pełnoziarnisty na zakwasie - składniki na 2 bochenki

Składniki na namoczkę:
100 g mieszanki pestek i ziaren (u mnie 40 g sezamu, 30 g siemienia lnianego 30 g pestek dyni)
35 g płatków owsianych górskich
86 g wody

Składniki ciasta właściwego:
240 g mąki pszennej chlebowej
94 g mąki pszennej razowej
41 mąki żytniej razowej
227 g wody
170 g aktywnego zakwasu żytniego
9.5 g soli
cała namoczka

Składniki namoczki umieścić w misce na 30 minut. Zostawić na kuchennym blacie.

Mąki, wodę i zakwas umieszczamy w misie miksera. Miksujemy hakiem tylko do połączenia składników. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut do autolizy.

Po tym czasie do składników ciasta chlebowego dodajemy sól i miksujemy na niskich obrotach miksera, aby powstało jednolite ciasto, przez około 4 minuty.

Zwiększamy obroty, dodajemy namoczkę i miksujemy około 5 minut, by składniki połączyły się w gładkie ciasto.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Gotowe ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do rośnięcia. Ciasto powinno wyrastać 2.5 godziny i podwoić objętość. Podczas rośnięcia ciasto składamy po 50 i 100 minutach.

Po wyrośnięciu ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Dzielimy ciasto na dwie części, przykrywamy obydwie ściereczką i zostawiamy, by odpoczęło na 30 minut.

Po tym czasie każda porcję ciasta formujemy - czy to w kule czy owalny bochenek i wkładamy do koszyków rozrostowych. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-2.5 godziny. Ciasto będzie gotowe, jeśli urośnie i gdy po naciśnięciu palcem wgłębienie będzie powoli wracało to pierwotnego stanu.
Chleb pełnoziarnisty na zakwasie
Piekarnik rozgrzewamy do 250 stopni. Bochenki nacinamy, wstawiamy do pieca, obniżamy od razu temperaturę do 230 i pieczemy z parą - najlepiej na dno piekarnika wrzucić szklankę kostek lodu.

Chleby pieczemy przez 30 minut - będą gotowe, jeśli postukane od spodu będą wydawały głuchy dźwięk. Po upieczeniu zostawiamy na 10 minut w uchylonym piekarniku, potem studzimy na kratce.

2 komentarze

  1. Wspaniały chleb, aż mam ochotę spróbować!
    Miło świętować w takim gronie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Stunning loaf! Love it! Dziękujemy za udział wem World Bread Day 2016!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!