Spaghetti z cukinii z pesto

sobota, 20 sierpnia 2016

Spaghetti z cukinii z pesto

Spaghetti z cukinii z pesto z pomidorami i orzechami to pomysł na szybki obiad. Przyznam, że danie smakuje wyśmienicie między innymi dzięki karmelizowanym pomidorkom, które po wrzuceniu na patelnię nabierają słodyczy, a kiedy pękają pod wpływem ciepła, tworzą pyszny, intensywny w smaku sos.
Jeśli wolicie danie w lżejszej, bardziej dietetycznej odsłonie, pomińcie makaron pszenny, zastępując go jeszcze jedną cukinią. Możecie wybrać klasyczną zieloną cukinię lub dla różnorodności jedną z nich wymienić na żółtą. A jeśli wolicie zostawić makaron, nie ma potrzeby dodawania go zbyt wiele, bo spaghetti z cukinii z pesto i tak jest sycące.

Spaghetti z cukinii z pesto

Spaghetti z cukinii z pomidorami - składniki na 2 porcje

Składniki pesto:
2/3 szklanki orzechów - u mnie włoskie i nerkowce
300 g pomidorków koktajlowych
2 ząbki czosnku
5 połówek suszonych pomidorów
1 łyżka oleju ze słoiczka suszonych pomidorów
sok z 1/2 cytryny

Dodatkowo
2 cukinie
2 porcje makaronu spaghetti
sól i pieprz do smaku
garść liści bazylii

Zaczynamy od przygotowania pesto - orzechy siekamy na mniejsze kawałki, wrzucamy na suchą patelnię i prażymy, aż zezłocą się i zaczną pachnieć. Odstawiamy do wystudzenia.


Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wrzucamy pomidorki i smażymy, aż zaczną karmelizować się i pękać - zajmie to około 7-10 minut.
Spaghetti z cukinii z pesto
Orzechy, połowę pomidorków, obrany czosnek, pomidory suszone, wlewamy olej z pomidorów i sok z cytryny. Miksujemy na niezbyt gładką pastę.

Cukinie myjemy, usuwamy końcówki i spiralizerem kroimy na spaghetti.
W garnku gotujemy wodę, solimy i do wrzątku wkładamy makaron. Makaron gotujemy al dente, na minutę przed odcedzeniem dodajemy spaghetti z cukinii, tylko żeby lekko je zblanszować.
Spaghetti z cukinii z pesto
Odcedzamy, makaron wraz z cukiniowym spaghetti przekładamy ponownie do garnka i dodajemy pesto. Doprawiamy całość do smaku, wykładamy na talerze, na wierzchu układamy pozostałe karmelizowane pomidorki, posypujemy danie posiekaną bazylią.

Spaghetti z cukinii z pesto można posypać starym parmezanem lub pokruszonym serem feta.

1 komentarz

Skrobniesz coś? Dziękuję!