Pęczak z krewetkami - składniki na 2 porcje
2/3 szklanki kaszy pęczak200 g gotowanych krewetek
2 ząbki czosnku
kawałek świeżego imbiru wielkości połowy kciuka
1/2 brokuła
1/2 czerwonej papryki
mała cukinia
1 łyżka sambal oelek
1 łyżeczka oliwy
1 łyżka oleju sezamowego
sos sojowy i sos ostrygowy do smaku
2 łyżki sezamu
Pastę sambal oelek mieszamy z oliwą i wkładamy do marynaty krewetki, mieszamy dłońmi, by przykryła ona owoce morza i odstawiamy.
Brokuła dzielimy na różyczki, blanszujemy przez 2 minuty, następnie odcedzamy i przekładamy do miski z lodowatą wodą. Odcedzamy na sicie po 2 minutach.
Pęczak płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka i zalewamy 1.5 szklanki wody. Gotujemy, aż kasza będzie al dente, odcedzamy.
Czosnek kroimy w plasterki, obrany imbir ścieramy na małych oczkach tarki. Przesmażamy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym, aż czosnek zacznie łapać złocistą barwę. Następnie dorzucamy brokuła i smażymy około 2 minut.
Do woka dodajemy posiekaną w małą kostkę paprykę oraz pokrojoną w cienkie plastry cukinię. Smażymy minutę, wrzucamy oczyszczone krewetki z marynatą i smażymy 2-3 minuty, w połowie czasu dodając sos sojowy i ostrygowy. Na koniec wrzucamy pęczak, mieszamy i przekładamy na talerze.
Pęczak z krewetkami posypujemy uprażonym na suchej patelni sezamem.
wprost nie mogę się napatrzeć na nowa szatę bloga!!! jasno, przejrzyście :)
OdpowiedzUsuńa to danie wspaniałe :) mniam!
Wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuń