Bułki żytnie - składniki na 12 bułek
250 g mąki żytniej razowej200 g mąki pszennej jasnej
opakowanie drożdży instant (7g)
2 łyżki miodu
1 łyżka soli
330 ml ciepłej wody
czubata łyżka pestek słonecznika
czubata łyżka pestek dyni
łyżka maku
łyżka sezamu
Pestki słonecznika i dyni, mak i sezam mieszamy w miseczce.
Mąki i drożdże wsypujemy do misy miksera. Dodajemy miód i wodę i zaczynamy miksować ciasto robotem z końcówka hak. Kiedy składniki połączą się dosypujemy sól, wsypujemy też połowę pestek i wyrabiamy jednolite, miękkie ciasto.
Przekładamy je do wysmarowanej olejem miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aż ciasto podwoi objętość.
Po tym czasie ciasto delikatnie wyrabiamy na podsypanym maka blacie i dzielimy na 12 porcji - około 69 g każda. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągła kuleczkę, której wierzch obtaczamy w mieszance ziaren i pestek. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem. Tak postępujemy z pozostałym ciastem, otrzymamy 12 bułek żytnich.
Bułki możemy odstawić w ciepłe miejsce na około 40 minut wyrastania pod ściereczką lub włożyć do plastikowej torebki i schować do lodówki na noc - na około 8 godzin.
Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, aż bułeczki zrumienią się. Upieczone studzimy na kratce.
Wyglądają smakowicie - jak z piekarni !
OdpowiedzUsuń