Risotto ze szparagami i groszkiem

wtorek, 17 maja 2016

Risotto ze szparagami i groszkiem

Przepisów na risotto ze szparagami i nie tylko na blogu jest już całkiem sporo, ale kiedy te zielone łodyżki królują na straganach nie sposób sobie odmówić zrobienia tego dania. Szczególnie, że z Mamą zawsze tak otwieramy sezon szparagowy. Było już risotto klasyczne, z krewetkami i ze szpinakiem. A dziś mam dla Was risotto ze szparagami i groszkiem, czyli kolejną zieloną propozycję. Proste i pyszne!
Risotto ze szparagami i groszkiem

Risotto ze szparagami i groszkiem - składniki na 3 porcje

1 szalotka
1 ząbek czosnku
łyżka oliwy
 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
3/4 szklanki ryżu do risotto
800-900 ml bulionu warzywnego
pęczek zielonych szparagów
2/3 szklanki mrożonego groszku
sól i pieprz do smaku
Parmezan

Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, a następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy, by czosnek zaczął pachnieć i dodajemy na patelnię ryż. smażymy około 2 minut, by ziarna ryżu stały się szkliste. Zalewamy ryż winem i smażymy, mieszając, aż ryż wchłonie cały płyn.

Następnie porcjami, po chochelce, wlewamy na patelnię bulion. Risotto trzeba mieszać, by się nie przypaliło i płyn równomiernie się wchłaniał. Kolejną porcję bulionu wlewamy dopiero, kiedy wcześniejsza odparuje. Bulion wlewamy, aż do momentu, kiedy ryż będzie kremowy i miękki.
Risotto ze szparagami i groszkiem
Szparagi myjemy, odcinamy główki, pozostałą część łodyg kroimy na kawałki długości 4-5 cm. Kiedy ryż będzie półtwardy, na patelnię dodajemy kawałki szparagów, zostawiając główki na boku. Smażymy szparagi z ryżem.

Główki szparagów i groszek wrzucamy do risotto, kiedy będzie ono już prawie gotowe, tylko na 2-3 minuty przed końcem gotowania, podlewamy bulionem, gotujemy, starając się, by nie odparował cały sos. Dodajemy sól i pieprz do smaku, risotto ze szparagami i groszkiem wykładamy na talerze i posypujemy startym Parmezanem.

1 komentarz

  1. Piękna klasyka i fachowo zrobiona :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!