Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką - składniki na blachę o wymiarach 23x31 cm
Składniki na ciasto kruche:
300 g mąki
200 g masła
1 łyżka cukru
4 żółtka
Składniki na masę serową
650 g sera (na sernik)
1 jajko
1 opakowanie budyniu śmietankowego
1/2 szklanki cukru
Składniki na bezę:
4 białka
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
400 g rabarbaru
Przygotowujemy ciasto kruche - szybko zagniatamy mąkę z posiekanym masłem, cukrem i żółtkami, by powstało elastyczne ciasto.
2/3 ciasta wałkujemy na placek, który będzie spodem naszego ciasta kruchego z rabarbarem - przekładamy je do foremki. Pozostałe ciasto zawijamy w folię spożywcza i chowamy do lodówki. Foremkę z ciastem na czas przygotowania reszty składników chłodzimy w lodówce.
Ser przekładamy do misy miksera. Ucierając, dodajemy cukier i chwile miksujemy. Wbijamy jajko, mieszamy do połączenia i wsypujemy proszek budyniowy, miksując do połączenia składników.
Masę serową wykładamy na kruchy spód. Na wierzch równomiernie wykładamy rabarbar pokrojony w plastry grubości palca wskazującego.
Z białek ubijamy pianę - kiedy białka zaczną się pienić i będą już białe, wsypujemy cukier. Ubijamy, aż powstanie biała, sztywna piana. Cały czas ubijając, dodajemy mąkę ziemniaczaną i miksujemy do połączenia składników.
Sztywną pianę wykładamy an warstwę rabarbaru, a tę równomiernie posypujemy startym na dużych oczkach tarki resztą ciasta z lodówki.
Ciasto kruche z rabarbarem i kruszonką pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut - kruszonka powinna się zezłocić a patyczek wbity w środek powinien być suchy.
Ciasto kroimy po wystudzeniu.
Ciasto wygląda bardzo smakowicie. I ta beza , mniam ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe :-) cudnie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńSmakowite ciacho !
OdpowiedzUsuń