Chleb Norwich na zakwasie - składniki na 2 duże lub 3 mniejsze bochenki
900 g mąki pszennej chlebowej
120 g mąki żytniej razowej
600 g wody
360 g aktywnego zakwasu
23 g soli
Mąki i wodę oraz zakwas umieszczamy w misie miksera, miksujemy końcówką z hakiem przez minutę, aż składniki połączą się. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
Zaczynamy wyrabiać ciasto na niskiej prędkości, aż powstanie jednolite ciasto. Wsypujemy sól i miksujemy na wyższych obrotach jeszcze około 3 minut - ciasto powinno być zwarte, lekko lepkie i nie rwać się dzięki rozwiniętej siatce glutenowej.
Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą i zostawiamy do rośnięcia na 2.5 godziny, składając ciasto po 50 i 100 minutach.
Kiedy ciasto wyrośnie, przekładamy je na oprószony mąką blat i dzielimy na 3 części. Zostawiamy pod ściereczką na 20 minut.
Każdą porcję ciasta formujemy w okrągły bochenek i przekładamy do koszyków rozrostowych wysypanych mąka lub wyłożonych ściereczką bawełnianą. Chleby możemy zostawić w ciepłym miejscu na 2-2.5 godziny do rośnięcia lub przykryć ściereczką i zostawić do wyrastania w lodówce przez 8 -10 godzin. Mój chleb Norwich rósł w lodówce.
Chleby pieczemy w temperaturze 230 stopni - ja piekłam w garnku żeliwnym, nacinając chleb z wierzchu przed wstawieniem do piekarnika. Chleb pieczemy pod przykryciem przez 25 minut, następnie zdejmujemy pokrywkę i dopiekamy około 15 minut, by zezłocił się na wierzchu, a po postukaniu chleba od spodu, wydał głuchy odgłos.
Chleby studzimy na kratce, kroimy po wystudzeniu.
Super ! Chleb pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebuś, piekłam go kiedyś i pamiętam, że bardzo nam smakował ... chyba czas odkurzyć recepturę .... a i pięknie u Ciebie:) Cudowna zmiana:)
OdpowiedzUsuńCudny bochenek, zapisuję przepis :)
OdpowiedzUsuń