Pönnukökur - islandzkie naleśniki

sobota, 9 stycznia 2016

Pönnukökur - islandzkie naleśniki

Jeśli zastanawialiście się, jakie naleśniki je się na Islandii, to je się tam pönnukökur. Nie różnią się one zbytnio od tych, które je się u nas, są cienkie, lekkie. Islandczycy podają je na deser, z dżemem i bitą śmietaną. Naleśniki tam smaży się na specjalnej patelni z cienkim dnem, jednak i bez tego sprzętu, zrobione na zwykłej patelni do naleśników, dają radę. Jeśli więc chcecie sprawdzić, jak smakują naleśniki w innych krajach, sprawdźcie pönnukökur.
Pönnukökur - islandzkie naleśniki

Składniki na 15 naleśników


2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
700 ml mleka
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
duża szczypta cukru
2 łyżki roztopionego masła

Mąkę mieszamy z cukrem, proszkiem do pieczenia, sodą. Wbić jajka, rozmieszać z suchymi produktami.
Pönnukökur - islandzkie naleśniki
Stopniowo wlewać mleko, cały czas mieszając  trzepaczką. Na koniec wlać masło.
Całość można zmiksować blenderem, by pozbyć się grudek. Ciasto ma być rzadkie, jak zupa.
Pönnukökur - islandzkie naleśniki
Ciasto wlewać na suchą patelnię i smażyć cienkie naleśniki pönnukökur na złocisty kolor z dwóch stron.

2 komentarze

  1. Dawno już nie jadłam takich cienkich naleśników, od jakiegoś czasu jem te puchate - amerykańskie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Niby podobne, ale ja raczej dodaje mniej mleka na taką ilość mąki i nie dodaję proszku i sody ... z przyjemnością więc wypróbuję przepis przy okazji kolejnego naleśnikowania:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!