Wilgotne ciasto z bakaliami - składniki na tortownicę o średnicy 22 cm
1 szklanka rodzynek1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonego mango
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
340 ml ciemnego piwa (u mnie stout)
75 g cukru
3 łyżki miodu
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g masła
1 jajko
Rodzynki, żurawinę, mango i skórkę z pomarańczy oraz masło i cukier zalewamy piwem, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.
Mąkę przesiewamy z drugą łyżeczką sody do miski. Dodajemy całą masę piwno-bakaliową i miksujemy do połączenia składników.
Dodajemy miód i jajko, ubijamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.
Ciasto z bakaliami pieczemy w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem) przez 45 minut. Po ostudzeniu i wyjęciu z foremki, dekorujemy lukrem.
Idealne ciacho na przedświąteczne przygotowania :)
OdpowiedzUsuńTakie ciasto idealne na święta :)
OdpowiedzUsuńTo przepis w sam raz na święta :) zapisuję !
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z bakaliami. Zamiast lukru polecam czekoladową polewę i udekorowanie płatkami migdałowymi. Niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń