Wilgotne ciasto z bakaliami

środa, 2 grudnia 2015

Wilgotne ciasto z bakaliami

Taki keks - nie keks, bo to ciasto z bakaliami napakowane jest pysznymi suszonymi owocami, ale od keksu różni się tym, że jest dużo bardziej, nawet bardzo mokre. A to wszystko za sprawą piwa, które sprawia, że ciasto po 24 godzinach od upieczenia wciąż jest świeże. Piwo delikatnie przebija w smaku, ale osoby piwa nie lubiące nie muszą się obawiać - smak nie jest mocny. Nie potrzeba tu bardzo dużo cukru dzięki naturalnej słodyczy bakalii. Jeśli nie znaleźliście jeszcze bogatego w bakalie ciasta świątecznego, ten przepis powinniście wypróbować. Oryginalny przepis tu.
Wilgotne ciasto z bakaliami

Wilgotne ciasto z bakaliami - składniki na tortownicę o średnicy 22 cm

1 szklanka rodzynek
1 szklanka suszonej żurawiny
1/2 szklanki suszonego mango
3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
340 ml ciemnego piwa (u mnie stout)
75 g cukru
3 łyżki miodu
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki sody oczyszczonej
125 g masła
1 jajko

Rodzynki, żurawinę, mango i skórkę z pomarańczy oraz masło i cukier zalewamy piwem, dodajemy łyżeczkę sody oczyszczonej i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia, co jakiś czas mieszając.

Mąkę przesiewamy z drugą łyżeczką sody do miski. Dodajemy całą masę piwno-bakaliową i miksujemy do połączenia składników.
Wilgotne ciasto z bakaliami
Dodajemy miód i jajko, ubijamy do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia foremki.

Ciasto z bakaliami pieczemy w temperaturze 150 stopni (z termoobiegiem) przez 45 minut. Po ostudzeniu i wyjęciu z foremki, dekorujemy lukrem.

5 komentarzy

  1. Idealne ciacho na przedświąteczne przygotowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasto idealne na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To przepis w sam raz na święta :) zapisuję !

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam ciasta z bakaliami. Zamiast lukru polecam czekoladową polewę i udekorowanie płatkami migdałowymi. Niebo w gębie :)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!