Kulki z suszonych fig - składniki na 11 sztuk
150 g suszonych fig
2 łyżki poppingu z amarantusa
4 łyżki (55 g) wiórków kokosowych (mokrych)*
1 łyżka miodu (opcjonalnie)
4 łyżki pestek słonecznika
3 łyżki zmielonych ulubionych orzechów
2 łyżki skórki startej z pomarańczy
* Mokre wiórki kokosowe to pozostałość po przygotowaniu domowego mleczka kokosowego. Jeśli nie robicie mleka, możecie wykorzystać suche wiórki, stopniowo dosypując je do masy.
Figi kroimy na mniejsze kawałki, odcinamy ogonki i zalewamy ciepłą wodą, by zmiękły. Po 10 minutach odlewamy wodę i przekładamy owoce do malaksera.
Słonecznik prażymy na suchej patelni, aż pestki się zezłocą, dodajemy do fig. Wsypujemy także popping, wiórki kokosowe orzechy i skórkę z pomarańczy oraz miód. Miksujemy wszystko na jednolitą masę.
Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Kulki z suszonych fig możemy obtoczyć w kakao, wiórkach kokosowych, mielonych orzechach (u mnie laskowe) lub zostawić bez otoczki. Układamy na talerzu i wstawiamy do lodówki, by stężały.
wyglądaja pysznie :)
OdpowiedzUsuńpysznie i zdrowo , tak lubię najbardziej
OdpowiedzUsuńCzy zamiast fig mogą być daktyle?
OdpowiedzUsuńaga, mogą być
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczni i świątecznie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńskad mam wziac mokre wiorki kokosowe?
OdpowiedzUsuńUnknown, ja wykorzystuje do tych trufli wiorki kokosowe ktore zostaja mi po zrobieniu mleka kokosowego. Mozesz wykorzystac zwykle wiorki, ale dosypuj stopniowo, by masa nie wyszla zbyt sucha i dalo sie skleic trufle.
OdpowiedzUsuń