Pieczona owsianka - składniki na 3 porcje
1 szklanka płatków owsianych górskich
3 łyżki wiórków kokosowych
1 1/2 szklanki mleka kokosowego
1/2 szklanki zwykłego mleka
1/2 łyżki miodu
1 łyżka soku z cytryny
2 nieduże banany
Płatki mieszamy z wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym i zwykłym, miodem i sokiem z cytryny.
Banany obieramy ze skórki i kroimy w plastry. Po kilka plastrów układamy na dnie każdego ze słoiczków, zalewamy mieszanką płatków i mleka do połowy wysokości każdego naczynia, znów dodajemy po kilka plastrów bananów, rozlewamy resztę płatków z mlekiem i na wierzch układamy pozostałe plastry bananów.
Owsiankę pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 20 minut. Pieczoną owsiankę możemy zjeść jeszcze ciepłą (ale nie prosto z piekarnika, bo jest bardzo gorąca) lub zostawić do całkowitego wystudzenia.
Upieczoną po wierzchu posypuję jeszcze chipsami z kokosa.
Wygląda smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na owsiankę :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
coś pysznego!
OdpowiedzUsuńMmm, z kokosem i bananem - pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Jakiej firmy mleko kokosowe warto kupić? Nigdy jeszcze takiego nie piłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zazwyczaj kupuje zapas mleka z lidla Vitasia ale nie wiem czy poza tygodniem azjatyckim jest dostepne. Nie przepadam tao tao bo dla mnie jest rozwodnione i nie oddziela sie smietanka od plynu. Im prostszy sklad tym lepiej. Mozna tez zrobic samemu, wystarcza wiorki.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda - i to połączenie jest takie egzotyczne - kokos z bananem :}
OdpowiedzUsuńPrzepraszam ale jakiej pojemności ma Pani słoiczki?
OdpowiedzUsuńGabi, 290 ml
OdpowiedzUsuń