Mini wieńce drożdżowe z kakao

piątek, 13 listopada 2015

Mini wieńce drożdżowe z kakao

Takie mini wieńce drożdżowe piekłam już raz z cynamonem - i powstały takie oto bułeczki cynamonowe. Tym razem mam dla Was przepis na takie plecione brioszki z nadzieniem kakaowym. Wyglądają efektownie i niebanalnie a są proste do zrobienia. A poza tym, że smaczne, mogą być też dekoracją stołu. Z tej porcji możecie zrobić też jedno duże ciasto, ale takie mini wieńce, którymi można podzielić się z innymi to świetny podarunek od serca. Przepis z tego bloga.
Mini wieńce drożdżowe z kakao

Mini wieńce drożdżowe - składniki na 8 bułeczek 


Składniki na ciasto:
370 g mąki pszennej
1 opakowanie (7g) drożdży instant
45 g cukru
duża szczypta soli
4 jajka
65 ml ciepłego mleka
165 g miękkiego masła

Dodatkowo:
70 g miękkiego masła
30 g cukru
30 g kakao do wypieków
1 łyżka miodu

Zaczynamy od przygotowania ciasta - należy zacząć przygotowywać je wieczorem przed dniem, kiedy chcemy je piec, ponieważ ciasto przez noc leżakować musi w lodówce.

Mąkę wsypujemy do misy miksera razem z drożdżami, cukrem, jajkami i mlekiem. Wyrabiamy ciasto przez około 5 minut mikserem zaopatrzonym w hak. Kiedy ciasto będzie jednolite, dodajemy pokrojone w kostkę masło, partiami - cały czas miksując. Kolejną porcję masła dodajemy, kiedy wcześniejsza wymiesza się z ciastem. Po wyrobieniu ciasta nie powinny być widoczne grudki masła. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem (ciasto będzie dosyć lepkie), przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Ciasto składamy(rozpłaszczamy je na prostokąt, składamy do środka lewy bok, następnie przykrywamy go kawałkiem ciasta z prawej strony. Górną część ciasta składamy do domu ku środkowi i przykrywamy go dolnym płatem ciasta). Ciasto przekładamy ponownie do miski, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 8 godzin.
Mini wieńce drożdżowe z kakao
Kolejnego dnia zaczynamy od przygotowania nadzienia - masło miksujemy z cukrem, na puszystą masę, dodajemy kakao i miód i ubijamy do połączenia składników. Nadzienie powinno być na tle miękkie, by móc je rozsmarować  na cieście. Jeśli będzie zbyt zwarte, można masę podgrzać, by był bardziej miękka i elastyczna, ale na tyle gęsta, by nie spływała z łyżki.

Ciasto wyjmujemy z lodówki i dzielimy na 4 części. Jedną zostawiamy na blacie, resztę chowamy do miski i ponownie chowamy do lodówki.

Ciasto chwile wyrabiamy na podsypanym maka blacie, wałkujemy je na placek 20x50 cm. Ciasto smarujemy nadzieniem kakaowym (1/4 porcji), zostawiając 1 cm marginesu na dłuższych brzegach placka. Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż dłuższego boku, następnie kroimy je na pół, by otrzymać 2 rolady o długości 25 cm każda. Każdą roladę rozcinamy na pół wzdłuż, ale nie do końca - zostawiamy nierozciętą końcówkę - 3 cm. Ciasto splatamy przekładając jeden koniec nad drugim- starajmy się, by strona rozcięta była na zewnątrz - wtedy po upieczeniu będzie widać nadzienie na wierzchu bułeczek. końce łączymy, by powstał okrągły wieniec.
To samo powtarzamy z pozostałymi 3 porcjami ciasta.

Mini wieńce drożdżowe układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 165 stopni. Mini wieńce drożdżowe z kakao smarujemy po wierzchu mlekiem i pieczemy przez 20-25 minut, aż się zezłocą. Studzimy na kratce.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!