Magdalenki z zieloną herbatą - składniki na około 14 sztuk
125 g mascarpone
50 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki skórki startej z cytryny
1 łyżeczki zielonej herbaty (u mnie Herbapol Kwitnąca Wiśnia)
3 łyżki soku z cytryny
150 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Mascarpone i cukier ubijamy na wysokich obrotach miksera. Cały czas ubijając, dodajemy jajka, jedno po drugim. Miksujemy, aż powstanie jednolita masa.
Do masy serowo-jajecznej dodajemy skórkę i sok z cytryny, herbaciane liście i mieszamy do połączenia.
Wsypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mieszamy, aż ciasto będzie jednolite.
Masę do gniazd foremki na magdalenki najlepiej przekładać łyżką stołową, mocząc ją, przed nabraniem porcji ciasta, w zimnej wodzie. Ciasta do gniazd foremki najlepiej nałożyć nieco mniej niż jej objętość, bo ciasteczka mocno rosną.
Magdalenki z zieloną herbatą pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 10-12 minut - aż magdalenki zezłocą się, studzimy na kratce.
Bardzo fajny pomysł z tą herbatą ! Smak musi być ciekawy :)
OdpowiedzUsuńintrygujące :) lubię takie ciacha :)
OdpowiedzUsuńCudowne, delikatne ciasteczka :)
OdpowiedzUsuń