Bułki orkiszowo-żytnie - składniki na 8 bułek
Składniki na zaczyn:
55 g mąki żytniej t.1150 (wymieszałam pół na pół żytnią razową i żytnią t.720)
45 g wody
5 g aktywnego zakwasu
Składniki na zaparkę:
50 g mąki orkiszowej jasnej
250 g wrzącej wody
8 g soli
Składniki na ciasto właściwe:
cały zaczyn
cała zaparka
40 g mąki żytniej t.1150 (wymieszałam pół na pół żytnią razową i żytnią t.720)
325 g mąki orkiszowej jasnej
2 łyżki oleju
1 łyżeczka miodu
Składniki zaczynu wymieszać, przykryć ściereczką i zostawiamy na noc na kuchennym blacie.
Zaparka - mąką wymieszaną z solą zalewamy wrzącą woda, mieszamy do połączenia składników i pozbycia się grudek, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na noc na kuchenny blat.
Następnego dnia rano łączymy zaczyn, zaparkę i składniki ciasta właściwego. Wyrabiamy mikserem z końcówką hak przez około 8 minut, by powstało jednolite, lekko lepkie ciasto. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, by ciasto podwoiło objętość.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na podsypany mąką blat, delikatnie wyrabiamy, następnie dzielimy na 8 części. Formujemy owalne bułeczki i układamy je na blaszce. Blaszkę przykrywamy ściereczka i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni (z termoobiegiem). Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika nacinamy wzdłuż, a na dno piekarnika wsypujemy szklankę kostek lodu, by wytworzyła się para. Bułeczki pieczemy 17-20 minut, gotowe przekładamy na kratkę i studzimy.
Piękne!
OdpowiedzUsuńKoniecznie do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńprzepiękne te buły!!!
OdpowiedzUsuń