Zupa dyniowa ze śliwkami

piątek, 9 października 2015

Zupa dyniowa ze śliwkami

Pieczone śliwki ostatnimi czasy goszczą w mojej kuchni w różnych daniach, postanowiłam dodać je także do zupy. Zupa dyniowa ze śliwkami, bo o niej mowa, to gęsty, rozgrzewający krem, gdzie słodycz dyni została przełamana właśnie śliwkami i korzennym cynamonem. Najlepsze do zupy będzie dynia hokkaido, której  nawet nie trzeba obierać ze skórki, dodatkowo nada też zupie piękny słoneczny pomarańczowy kolor.
zupa z dyni, zupa dyniowa, dynia zupa

Zupa dyniowa - składniki na 3 porcje


750 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu)
500 g śliwek węgierek
700 ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1 pomarańczy
sól i pieprz do smaku

Śliwki myjemy, pestkujemy i układamy skórką na blaszce. Pieczemy do miękkości - około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Obraną i oczyszczoną dynię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę.
zupa z dyni ze śliwkami, zupa dyniowa z węgierkami
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Wrzucamy pokrojoną dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż dynia rozpadnie się. 
zupa dyniowa hokkaido, zupa z dyni i śliwek
Dodajemy śliwki i miksujemy całość na gładką zupę krem. Zupę można przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek.

Zupę doprawiamy sola, pieprzem, cynamonem i sokiem z pomarańczy.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.

4 komentarze

  1. ze sliwkami jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne połączenie dyni, śliwek i czosnku ! Niby śliwki to taki owoc, który dobrze smakuje z konkretnymi daniami, ale dodanie ich do zupy wydaje mi się bardzo nowatorskie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, klimatyczne zdjęcia - aż chce się wyciągnąć rękę po miseczkę...:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!