Zupa dyniowa - składniki na 3 porcje
750 g dyni (waga po obraniu i oczyszczeniu)
500 g śliwek węgierek
700 ml bulionu warzywnego
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cynamonu
sok z 1 pomarańczy
sól i pieprz do smaku
Śliwki myjemy, pestkujemy i układamy skórką na blaszce. Pieczemy do miękkości - około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Obraną i oczyszczoną dynię kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w kostkę.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę. Dodajemy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Wrzucamy pokrojoną dynię, chwilę przesmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy, aż dynia rozpadnie się.
Dodajemy śliwki i miksujemy całość na gładką zupę krem. Zupę można przetrzeć przez sito, by pozbyć się skórek.
Zupę doprawiamy sola, pieprzem, cynamonem i sokiem z pomarańczy.
Podajemy z prażonymi pestkami dyni.
ze sliwkami jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie dyni, śliwek i czosnku ! Niby śliwki to taki owoc, który dobrze smakuje z konkretnymi daniami, ale dodanie ich do zupy wydaje mi się bardzo nowatorskie :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowita! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńŚliczne, klimatyczne zdjęcia - aż chce się wyciągnąć rękę po miseczkę...:)
OdpowiedzUsuń