Pieczona owsianka ze śliwkami

środa, 23 września 2015

Pieczona owsianka ze śliwkami

Przyszła jesień, przyda się więc przepis na śniadanie na ciepło, dlatego dziś na blogu pieczona owsianka ze śliwkami. Choć połączenie węgierek i masła orzechowego może wydawać się nietypowe, smakuje to świetnie, szczególnie, kiedy po upieczeniu śliwki zyskują słodszego i bardziej głębokiego smaku. Uwielbiam owsianki, a rozwiązanie z zapieczeniem jej jest jeszcze lepsze niż gotowanie, bo nic nam nie wykipi (a zdarza mi się często), a kiedy śniadanie siedzi w piekarniku, można wziąć prysznic czy przewrócić się na drugi bok i zmrużyć oczy jeszcze na kwadrans.
Pieczona owsianka ze śliwkami

Pieczona owsianka ze śliwkami - składniki na 2 porcje

1 szklanka płatków owsianych
1 2/3 szklanki mleka np. migdałowego
2 czubate łyżki masła orzechowego
1 łyżeczka miodu
175 g śliwek węgierek
szczypta soli

Mleko miksujemy z masłem orzechowym i miodem, dodajemy szczyptę soli. Wsypujemy płatki owsiane i mieszamy.
Śliwki kroimy na pół i usuwamy pestki.
Pieczona owsianka ze śliwkami
Na dnie każdego słoiczka (250 ml pojemności) układamy 4 połówki śliwek. Zalewamy śliwki mlekiem z płatkami do połowy wysokości słoika. Wrzucamy kolejne połówki śliwek i znów zalewamy mlekiem. Na wierzchu układamy śliwki.
Pieczona owsianka ze śliwkami
Pieczoną owsiankę ze śliwkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 15-20 minut - wierzch powinien ściąć się i zezłocić, a środek nie powinien być płynny. Przed podaniem owsiankę studzimy 10 minut lub podajemy ją na zimno.

9 komentarzy

  1. Wyglada mega! Muszę w końcu zrobić pieczoną :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. musze koniecznie kiedyś zaserwować w domu taką owsiankę. Jak tylko dostarczą mi piekarnik!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny przepis. Pieczonej jeszcze nie robiłam. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam owsianki, a taka pieczona i jeszcze ze śliwkami musi być pyszna!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy to są specjalne sloiczki do zapiekania np. Sufletow? Czy zwykle? Jeśli zwykle to raczej powinno się wkładać do zimnego piekarnika .. ale z kolei temp 180st dla zwykłego sloiczka, hmmm najzwyczajniej bym się bała...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To słoiczki Wecka. Piekłam wielokrotnie i nic się z nimi nie zadziało. Oczywiście jak nie słoiczki, to jakieś kokilki nadadzą się też doskonale :)

      Usuń
  6. Wczoraj robiłam. Miałam zamrożone śliwki z ogrodu od sąsiada i wyszła pyyyycha. Polecam każdemu, kto lubi owsianki. KORNIK- świetny blog!

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!