Bajgle z jajkiem w koszulce i awokado

piątek, 18 września 2015

Bajgle z jajkiem w koszulce i awokado

Dziś kolejna propozycja śniadaniowa z bułą z dziurą w środku, czyli bajgle z jajkiem w koszulce i awokado. Podobną kanapkę widziałam u Davida Gaboriaud u mnie jest trochę więcej zielonego. Patent na oszukane jajko w koszulce, dla tych, którym wbijanie jajka do wody się nie udaje, też podejrzałam u Davida. Pomysł jest świetny, tak przygotowane jajka zawsze się udają. A ten moment, kiedy żółtko rozlewa się po bajglu to pełna błogość i jeden ze smaczniejszych kulinarnych widoków. Zróbcie sobie taką kanapkę, to pyszne comfort food!
Bajgle z jajkiem w koszulce
Bajgle z jajkiem w koszulce - składniki na 4 porcje

4 bajgle (np. z tego przepisu)
1 opakowanie kremowego serka (u mnie almette z bazylią)
pęczek rukoli
1 awokado
4 jajka
cytryna
sól i pieprz do smaku

Bajgle kroimy na pół. Dolna połówkę smarujemy ulubionym serkiem. Na wierzchu układamy rukolę.

Awokado przekrawamy na pół, wyjmujemy pestkę, obkrawamy miąższ od skórki dookoła i kroimy go na plastry. Układamy awokado na rukoli, skrapiamy sokiem z cytryny.
Bajgle z jajkiem w koszulce
Przygotowujemy jajko w koszulce - w dużym garnku doprowadzamy wodę do wrzenia, dodajemy sól i łyżkę octu. Zmniejszamy ogień, łyżka robimy wir w wodzie i wbijamy jajko. Gotujemy około 2 minut, do ścięcia białka. Wyjmujemy je z wody łyżką cedzakową i przekładamy na bajgla.
Bajgle z jajkiem w koszulce
Jajko w koszulce można też przygotować w łatwiejszy sposób - miseczkę wyściełamy sporym kawałkiem folii spożywczej, środek folii smarujemy delikatnie olejem i wbijamy jajko. Zawijamy folię tak, by powstał woreczek z jajkiem w środku. Taki woreczek wkładamy do garnka z zagotowaną wodą, gotujemy 2 minuty na wolnym ogniu. Przekładamy woreczek z powrotem do miseczki i delikatnie wyjmujemy jajko z foli, układamy je na awokado. Dodajemy sól i pieprz i przykrawamy górną częścią bajgla.  Bajgle z jajkiem w koszulce podajemy od razu.

1 komentarz

  1. Obśliniłam się i powiem tyle! połączenie smaków rewelacyjne! i te zdjęcia...

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!