Sałatka z halloumi, rukolą i kuskusem

poniedziałek, 20 lipca 2015

Sałatka z halloumi, rukolą i kuskusem

Muszę przyznać, że ta sałatka z halloumi, rukolą i kuskusem to ostatnio mój hit. Szybka i prosta do zrobienia, a jednocześnie sycąca. Powstała ona bez większego planu - miała być sałatka z halloumi, a kiedy otworzyłam szafkę, znalazłam w niej soczewicę i kuskus, więc dorzuciłam i te składniki. I okazuje się, że takie przypadkowe połączenie smakuje świetnie i całość dobrze się komponuje. Całość spina limonkowy dressing, idealnie pasujący do sera, kuskusu i pomidorów. Krótko mówiąc pyszne danie na letni obiad.
Sałatka z halloumi, rukolą i kuskusem

Sałatka z halloumi, rukolą i kuskusem - składniki na 2 porcje

85 g suchej czarnej soczewicy beluga
75 g kuskusu
250 g halloumi
200 g pomidorków koktajlowych
125 g rukoli
4 łyżki oliwy z oliwek
sok i skórka starta z 2 limonek
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej

Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie, aż będzie al dente - nie twarda, ale nie rozpadająca się. Odcedzamy na sicie.

Kuskus zalewamy bilionem (lub wodą) w proporcji 1:1, odstawiamy, by kaszka wciągnęła płyn, mieszamy widelcem, by stała się sypka.

Ser halloumi kroimy na plastry i grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu, po około 2 minuty, aż się zezłoci.
Sałatka z halloumi, rukolą i kuskusem
Pomidorki kroimy na pół.

Oliwę mieszamy z sokiem i skórką z cytryny i papryką. Rukolę wrzucamy do miski, dodajemy soczewicę, kuskus i pomidorki. Polewamy sosem i mieszamy. Rozkładamy a talerze i na wierzch sałatki układamy grillowany ser halloumi.

4 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!