Curd z czarnej porzeczki

czwartek, 16 lipca 2015

Curd z czarnej porzeczki

Co zrobić z całą łubianką porzeczek? Ja polecam curd z czarnej porzeczki. Owocowy krem, który można wykorzystać na wiele sposobów - do owsianek i płatków śniadaniowych, deserów w pucharkach, ciast, pavlovy czy jako polewę do lodów. Oczywiście na kanapki na przykład z białym serem też sprawdzi się doskonale, jak to zazwyczaj ten owocowy krem. A jeśli curd z czarnej porzeczki przypadnie Wam do gustu, zobaczcie też inne moje przepisy na owocowe curdy.
Curd z czarnej porzeczki

Curd z czarnej porzeczki - składniki na 1 słoiczek

250 g czarnych porzeczek
50 g cukru
2 jajka

Porzeczki usuwamy z gałązek, myjemy i przekładamy do garnuszka. Dodajemy 2 łyżki wody i gotujemy  na średnim ogniu około 10 minut, aż owoce popękają i zmienią konsystencję na bardziej płynną.
Curd z czarnej porzeczki
Garnek zdejmujemy z ognia i przecieramy porzeczki przez drobne sitko by pozbyć się pestek i skórek. Mus przelewamy go garnuszka, dodajemy cukier i gotujemy kilka minut, aż cukier rozpuści się, a owoce zaczną pyrkać.
Curd z czarnej porzeczki
Ogień zmniejszamy do małego i dodajemy roztrzepane jajka. Mieszamy rózgą, zwiększając ogień. Cały czas mieszając gotujemy aż zgęstnieje - około 7 minut. Curd z czarnej porzeczki zdejmujemy z ognia, przelewamy do słoiczka i odstawiamy do wystudzenia.

9 komentarzy

  1. Cudny, jedwabisty.. Musi być obłędny. Ja zazwyczaj robię curd cytrynowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowny. Jadę dzisiaj na działkę po porzeczkę:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudowny, jeszcze nie robiłam, więc muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny kolor! Wyjadałabym prosto ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale piękny widok! i ten błysk...

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda smakowicie. Jak długo można go przechowywać?

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!