Tiramisu z truskawkami

piątek, 19 czerwca 2015

Tiramisu z truskawkami

Naszła mnie ostatnio ochota na tiramisu, ale oczywiście musiało być ono mniej typowe niż klasyczne, dlatego trochę zamieszałam i zrobiłam tiramisu z truskawkami. I przyznam, że dodatek owoców to pomysł bardzo dobry, bo dodaje deserowi świeżości i lekkości. Wyszło na tyle smacznie, że temat pociągnę i kiery pojawią się świeże wiśnie i maliny, też zamienię je w jedną z warstw deseru. Takie tiramisu z owocami to fajna odmiana dla klasyki!
Tiramisu z truskawkami

Tiramisu z truskawkami - składniki na około 6 porcji

200 g biszkoptów (typu lady fingers)
500 g mascarpone
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 1/2 szklanki mocnego espresso
2 łyżki Amaretto
450 g świeżych truskawek
1 łyżka kakao

Mascarpone, żółtka i cukier puder ucieramy na jednolitą masę.
Truskawki kroimy w plastry.

Na spód foremki (u mnie naczynie o wymiarach 27x18cm) wysypujemy kakao, by pokryło dno.

Kiedy kawa przestygnie, dolewamy amaretto i mieszamy.
Tiramisu z truskawkami
Biszkopty moczymy w kawie i układamy ściśle na dnie foremki, najlepiej, by nie zostawały puste przestrzenie między biszkoptami.

Na biszkopty wykładamy część mascarpone, wyrównujemy, równomiernie rozsmarowując krem szpatułką.
Tiramisu z truskawkami
Na mascarpone układamy warstwę z plastrów truskawek, którą przykrywamy biszkoptami, a następnie mascarpone. Tiramisu wykańczamy, układając kolejną warstwę truskawek.
Tiramisu z truskawkami najlepiej przygotować wieczorem, na dzień przed podaniem - smaki przegryzą się, biszkopty wchłoną kawę, a deser odpowiednie się schłodzi, a tak właśnie smakuje najlepiej.

18 komentarzy

  1. Uwielbiam klasyczne Tiramisu, a taka wersja powinna mi posmakować jeszcze bardziej :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Obledne! Ja tiramisu moge zawsze i wszedzie, w roznych kompozycjach smakowych :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalie, mam nadzieję, zachęcam do wypróbowania przepisu

    Kamilo, dzieki

    Iza, dziękuję

    Majeczko, ja aż taką maniaczką nie jestem, ale raz na jakiś czas zdecydowania tak!

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia zwaliły mnie z nóg... wyobrażam sobie ten smak...

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm uwielbiam truskawowe tiramisu:))) Piekne zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wiewióro, dzięki

    Zulu, dziękuję

    Beti, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wygląda. Osobiście wolę truskawkowe od kawowego.

    OdpowiedzUsuń
  8. Boskie tiramisu z truskawkami, pycha pozdrawiam:-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Sosno, dzięki

    Magdo, cieszę się, ze trafiłam z tym przepisem

    Mariolu, dzięki

    Mariolu, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  10. Owocowe tiramisu są świetne, a Twoje wygląda ultramegapysznie.

    OdpowiedzUsuń
  11. To był wielki błąd, żeby zaglądać do Ciebie o tej porze... aż mi ślinka pociekła. Nie został jeszcze jakiś kawałek dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ono jest piękne! Uwielbiam tiramisu,a z truskawkami też bardzo, bardzo mi smakuje.
    Uściski :*

    OdpowiedzUsuń
  13. Patysko, dzięki

    Królowo Karo, do mnie zawsze warto zaglądać:) szczególnie na tiramisu!

    Majanko, bardzo się cieszę, buziaki

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!