Tiramisu z truskawkami - składniki na około 6 porcji
200 g biszkoptów (typu lady fingers)500 g mascarpone
3 żółtka
5 łyżek cukru pudru
1 1/2 szklanki mocnego espresso
2 łyżki Amaretto
450 g świeżych truskawek
1 łyżka kakao
Mascarpone, żółtka i cukier puder ucieramy na jednolitą masę.
Truskawki kroimy w plastry.
Na spód foremki (u mnie naczynie o wymiarach 27x18cm) wysypujemy kakao, by pokryło dno.
Kiedy kawa przestygnie, dolewamy amaretto i mieszamy.
Biszkopty moczymy w kawie i układamy ściśle na dnie foremki, najlepiej, by nie zostawały puste przestrzenie między biszkoptami.
Na biszkopty wykładamy część mascarpone, wyrównujemy, równomiernie rozsmarowując krem szpatułką.
Na mascarpone układamy warstwę z plastrów truskawek, którą przykrywamy biszkoptami, a następnie mascarpone. Tiramisu wykańczamy, układając kolejną warstwę truskawek.
Tiramisu z truskawkami najlepiej przygotować wieczorem, na dzień przed podaniem - smaki przegryzą się, biszkopty wchłoną kawę, a deser odpowiednie się schłodzi, a tak właśnie smakuje najlepiej.
Uwielbiam klasyczne Tiramisu, a taka wersja powinna mi posmakować jeszcze bardziej :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Fantastyczny deser!
OdpowiedzUsuńależ cudnie wygląda
OdpowiedzUsuńObledne! Ja tiramisu moge zawsze i wszedzie, w roznych kompozycjach smakowych :))
OdpowiedzUsuńNatalie, mam nadzieję, zachęcam do wypróbowania przepisu
OdpowiedzUsuńKamilo, dzieki
Iza, dziękuję
Majeczko, ja aż taką maniaczką nie jestem, ale raz na jakiś czas zdecydowania tak!
zdjęcia zwaliły mnie z nóg... wyobrażam sobie ten smak...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam truskawowe tiramisu:))) Piekne zdjęcia:)
OdpowiedzUsuńWiewióro, dzięki
OdpowiedzUsuńZulu, dziękuję
Beti, dziękuję
Wygląda mega apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda. Osobiście wolę truskawkowe od kawowego.
OdpowiedzUsuńBoskie tiramisu z truskawkami, pycha pozdrawiam:-)
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńSosno, dzięki
OdpowiedzUsuńMagdo, cieszę się, ze trafiłam z tym przepisem
Mariolu, dzięki
Mariolu, dziękuję
Owocowe tiramisu są świetne, a Twoje wygląda ultramegapysznie.
OdpowiedzUsuńTo był wielki błąd, żeby zaglądać do Ciebie o tej porze... aż mi ślinka pociekła. Nie został jeszcze jakiś kawałek dla mnie?
OdpowiedzUsuńOno jest piękne! Uwielbiam tiramisu,a z truskawkami też bardzo, bardzo mi smakuje.
OdpowiedzUsuńUściski :*
Patysko, dzięki
OdpowiedzUsuńKrólowo Karo, do mnie zawsze warto zaglądać:) szczególnie na tiramisu!
Majanko, bardzo się cieszę, buziaki