Najlepszy plan na leniwe śniadanie to placki. Ja mam dziś dla Was przepis na placuszki z cukinii na słodko z czekoladą, ale bez dodatku cukru. Jest tu sporo zdrowych produktów - mleko kokosowe oraz bezglutenowe mąki - jaglana i kokosowa. I to właśnie kokosowe produkty - mleko i mąka - sprawiają, że placuszki z cukinii na słodko są wystarczająco słodkie, by nie dosypywać do nich cukru. I przyznam szczerze - są bardzo sycące. Mąki można oczywiście zamienić na pszenną, ale trzeba kontrolować gęstość ciasta (mąka kokosowa i jaglana mocno chłoną płyny, wystarczy ich mała ilość, by ciasto było gęste) i dodać np. miód, który placki osłodzi. Z sezonowymi owocami i szklanką zimnego mleka to śniadanie idealne. Przepis z książki The vibrant table z moimi drobnymi zmianami.
Składniki na około 15 placuszków z cukinii
340 ml mleka kokosowego
1 łyżka nasion chia
40 g mąki jaglanej
60 g mąki kokosowej
40 g płatków jaglanych
szczypta soli
35 g groszków czekoladowych lub posiekanej gorzkiej czekolady
1 jajko
1 łyżka oleju słonecznikowego
185 g startej na dużych oczkach cukinii
Mleko kokosowe mieszamy z chia i odstawiamy na kilka minut.
Suche składniki - mąkę jaglaną, kokosową i płatki jaglane oraz czekoladę i sól mieszamy.
Jajko roztrzepujemy mikserem, wlewamy mleko kokosowe z chia i chwilę ubijamy. Wlewamy olej i mieszamy.
Do mokrych składników dodajemy suche i miksujemy do powstania jednolitej masy. Na koniec wrzucamy cukinię, mieszamy szpatułką, by wszystkie składniki dobrze się wymieszały. Ciasto będzie dość gęste.
Placuszki z cukinii smażymy na teflonowej patelni. Podajemy od razu lub wystudzone, najlepiej ze świeżymi owocami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta
(
Atom
)
Ja najbardziej lubię na wytrawnie, ale słodkimi też nie pogardzę ;)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
czy może byc inne mleko roślinne?
OdpowiedzUsuńNatalie, polecam spróbować
OdpowiedzUsuńMagdaleno, dziękuję
Anonimie, nie próbowałam z innym ,ale sądzę, że tak
Smakowity pomysł:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądają cudownie w towarzystwie truskawek i chyba jagód :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie:) chętnie zjadłabym jedno do kawy:)
OdpowiedzUsuńNa słodko jeszcze nie jadłam, apetyczne!
OdpowiedzUsuńCukinia na słodko? Czemu nie, świetny pomysł:)
OdpowiedzUsuń