Młoda kapusta z pomidorami

poniedziałek, 15 czerwca 2015

Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta nie jest może najbardziej wyczekiwanym daniem, kiedy pojawiają się rabarbar, truskawki, szparagi czy właśnie kapusta. Zdecydowanie bardziej przebieram nogami na myśl o zmiksowanych truskawkach z makaronem, które mogłabym jeść codziennie. Ale taka kapusta z też jest niczego sobie. Ten przepis, to przepis mojej mamy i przyznam, że właśnie taka młoda kapusta z pomidorami smakuje mi najbardziej. Nie ma tu ciężkich zasmażek, a dodatek pomidorów suszonych zdecydowanie poprawia i urozmaica jej smak.
Młoda kapusta z pomidorami

Młoda kapusta - składniki na 4 porcje

1 główka młodej kapusty
pęczek dymki ze szczypiorem
400 ml bulionu warzywnego
3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju
2 liście laurowe
1-2 ziela angielskie
8-10 ziaren pieprzu ziarnistego
szczypta kminku
cukier, sól i pieprz do smaku
pęczek koperku
2 łyżki masła

Kapustę kroimy na pół wzdłuż, każdą połówkę w poprzek, a następnie w grubsze paski - szerokości palca wskazującego.

Przesmażamy porcjami na maśle na patelni i przekładamy do garnka.
Młoda kapusta z pomidorami
Następnie na patelni przesmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę, dodajemy do kapusty, dodajemy do garnka także pieprz w ziarnach, liść laurowy, kminek i ziele. Zalewamy bulionem, 3/4 porcji bulionu i dusimy pod przykryciem około 40-60 min.

Po 30 minutach duszenia dodajemy do kapusty pomidory pokrojone w paski, szczypior z dymki i posiekany koper. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Dolewamy też resztę bulionu w razie potrzeby.

Jeśli kapusta będzie zbyt gęsta, można dodać więcej bulionu, zbyt  rzadką wystarczy odparować.
Młoda kapusta z pomidorami
Zamiast pomidorów suszonych można użyć świeżych - 4-5 dużych pomidorów kroimy na ćwiartki, wkładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w temperaturze 180 stopni, aż puszczą sok i zmiękną. Studzimy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i razem z sokiem dodajemy do kapusty.

11 komentarzy

  1. Ale dawno nie jadłam! Chyba się skuszę :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kingo, taaak!

    Zulu, zgadzam się

    chilitonka, polecam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam młodą kapustę i muszę kiedyś zrobić wersję z pomidorami, bo wygląda przepysznie a ja nigdy jeszcze takiej nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam taką kapustkę w sezonie to obowiązek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam taką kapustę, robię ją jeszcze z boczkiem i kiełbasą, i czekam na to danko bardziej niż na makaron z truskawkami ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, ciekawa jestem Twojej opinii:)

    Aga, zgadzam sie:)

    Patyska, makaron u mnie ma zdecydowanie pierwszeństwo:)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja tam na kapustę czekam tak samo jak na truskawki :P choć faktycznie potem te drugie zajadam zdecydowanie częściej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ubóstwiam to połączenie! mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. kocie-smaki, truskawki zawsze wygrywają;)

    Wiewióro, cieszę sie:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!