Ciasto szpinakowe z truskawkami

niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasto szpinakowe z truskawkami

To ciasto szpinakowe z truskawkami piekliśmy razem z Pawłem Małeckim podczas kolejnych warsztatów cukierniczych Lidla. Szpinak i ciasto brzmi dla Was dziwnie? Nic bardziej mylnego! To znakomite połączenie, szczególnie, jeśli dodamy też truskawki. Puree z liści szpinaku nadaje ciastu nie tylko pięknego koloru, ale i wilgotności. Jak w przypadku innych ciast z dodatkiem warzyw, w smaku nie wyczuwa się zaskakującego składnika. Jeśli akurat nie ma sezony na truskawki, wybierzcie borówki, maliny, albo wiśnie - z nimi ciasto też będzie bardzo smaczne. Myślę też, że konfiturę można zastąpić serkiem - na przykład mascarpone, które będzie dopełnieniem wilgotnego spodu i kolorowych, słodkich owoców.
Ciasto szpinakowe z truskawkami

Ciasto szpinakowe z truskawkami - składniki na formę o średnicy 27 cm

2 jajka
100 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
120 g puree ze szpinaku (zmiksowany szpinak)
sok z 1/2 cytryny
50 g masła
60 ml oleju
200 g maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
200 g konfitury truskawkowej*
400 g truskawek

Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę, przez kilka minut.

Masło rozpuszczamy, dodajemy olej i mieszamy (nie wlewajmy gorącego masła do ciasta, dolanie do niego najpierw oleju, obniży jego temperaturę), tłuszcz wlewamy do jajek. Dodajemy szpinak i sok z cytryny i mieszamy wszystko rózgą, do wymieszania składników.

Do ciasta dodajemy przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników.
Ciasto szpinakowe z truskawkami
Ciasto szpinakowe wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy na tartę (dobrze, choć nie jest to konieczne, jest użyć formy z podwyższonym dnem, dzięki której po upieczeniu i odwróceniu ciasta otrzymamy rancik) i pieczemy przez 16-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem. Ciasto powinno być suche po wbiciu patyczka, ale nie należy go przesuszyć.
Ciasto szpinakowe z truskawkami
Upieczone ciasto od razu wyjmujemy z piekarnika, wyjmujemy z formy spodem do góry (najłatwiej przykryć formę od góry deską i obrócić). Studzimy.

Na wystudzony wierzch wykładamy konfiturę i rozsmarowujemy ją równomiernie, zostawiając 1 cm odstęp od brzegu ciasta. Na konfiturę układamy pokrojone na pół truskawki. Ciasto można dodatkowo posypać innymi owocami i pistacjami oraz udekorować świeżą miętą.

*Konfiturę można przygotować na szybko - 300 g truskawek świeżych lub mrożonych) smażymy na patelni ze 100 g cukru, aż truskawki się rozpadną, a konfitura zgęstnieje. Dodajemy sok z 1/2 cytryny i studzimy.

7 komentarzy

  1. Wygląda super! Jakoś nie przepadam za szpinakiem na słodko, ale tu bym się skusiła ;)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne zestawienie kolorów - jak owoce leśne leżące na poduszeczce z mchu :}

    OdpowiedzUsuń
  3. Natalie, szpinaku nie czuć, więc bez obaw:)

    Zulu, o, super porównanie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prawdziwa piękność na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Poezjo smaku, dziękuję w imieniu swoim i ciasta;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Rewelacyjnie wygląda takie zieloniutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gin, dziękuję i polecam, ciasto jest puszyste i wilgotne

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!