Tort naleśnikowy PB&J - składniki
660 ml mleka200 g mąki pszennej
65 g mąki ryżowej
4 jajka
2 łyżki cukru
czubata łyżka kakao
szczypta soli
2 łyżki oleju
Składniki na dodatki:
1 czubata łyżeczka agaru
80 g masła orzechowego
100 g kajmaku
300 ml śmietany kremówki
1 słoiczek dżemu truskawkowego
40 g gorzkiej czekolady
10 g masła
3 łyżki posiekanych orzeszków ziemnych
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania naleśników umieszczamy w wysokim metalowym kubku i miksujemy blenderem na jednolitą masę, by pozbyć się wszelkich grudek mąki. Odstawiamy na godzinę.
Naleśniki smażymy na suchej teflonowej patelni, odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie naleśniki przycinamy, by były tej samej średnicy, bez nierównych brzegów - można obrysować nożem talerz położony na większym naleśniku.
Masło orzechowe, kajmak i 130 ml śmietanki kremówki umieszczamy w garnuszku i zagotowujemy, czekamy aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Dodajemy agar, wcześniej rozpuszczony w małej ilości wody, i mieszamy wszystko, by powstała jednolita masa. Odstawiamy do wystudzenia.
Resztę kremówki ubijamy na sztywno i mieszamy z wystudzoną i dość sztywną masą kajmakowo-orzechową.
Naleśniki przekładamy na przemian masą orzechowo-kajmakową i dżemem.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. Polewamy wierzch tortu polewą i posypujemy orzeszkami.
Tort naleśnikowy najlepiej smakuje schłodzony.
Poezja! Coś stworzonego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńaleeeee rozkosz!
OdpowiedzUsuńoch i ach! niesamowicie kuszący tort, niby prosty, ale jakże wykwintny!
OdpowiedzUsuńŁaaał, wygląda przegenialnie! :D
OdpowiedzUsuńNatalie, polecam zrobić w takim razie:)
OdpowiedzUsuńKarmelitko, dzięki
Julianno, a jaki dobry!
Łukaszu, dzięki
Rozpusta dla oka :) już chyba wiem, co zjem w weekend na śniadanie! :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie, ciekawa jestem jego smaku :)
OdpowiedzUsuńwhipped cream, bardzo się cieszę, że przepis wpadł Ci w oko, daj znać, jak smakował
OdpowiedzUsuńgin, polecam spróbować:)