Rabarbarowy curd

sobota, 23 maja 2015

Rabarbarowy curd

Rabarbarowy curd robiłam już kiedyś do tych batonów, ale przepis na niego nie pojawił się oddzielnie. A że nadchodzi Święto Mam, a moja rabarbar lubi bardzo, postanowiłam sprezentować jej słoiczek tego kremu. Choć sama chętnie bym go sobie zostawiła do naleśników, bo jest pyszny - kwaskowy, lekki, puszysty. Sami spróbujcie i przygotujcie łyżeczki do wyjadania go z garnka!
Rabarbarowy curd

Rabarbarowy curd - składniki na 1 słoiczek

200 g rabarbaru
20 + 65 g cukru
3 żółtka
1/2 łyżeczki skórki z cytryny
25 g posiekanego masła

Rabarbar myjemy, odkrawamy listki i dolną końcówkę i kroimy na 2 cm kawałki. Wrzucamy do garnka, zasypujemy 20 g cukru mieszamy i odstawiamy na 20 minut.

Do garnka z rabarbarem wlewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy, aż cukier rozpuści się, a rabarbar rozpadnie. Odstawiamy do wystudzenia, a potem miksujemy w malakserze na jednolitą pulpę.
Rabarbarowy curd
Rabarbar przekładamy ponownie do garnka, dodajemy resztę cukru i gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy gaz do małego. Dodajemy żółtka, jedno po drugim, dokładnie mieszając rózgą z masą rabarbarową, zanim dodamy kolejne. Mieszamy dokładnie, zwiększamy gaz i gotujemy, cały czas mieszając około 3-4 minuty, aż masa zgęstnieje. Dodajemy skórkę z cytryny, masło i jeszcze mieszamy, aż masło rozpuści się. Wyłączamy gaz, rabarbarowy curd przelewamy do słoiczka.

12 komentarzy

  1. też się przymierzam do rabarbarowego curdu, myślę że będzie świetny do bezy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurcza, na taki curd bym nie wpadła - koniecznie wypróbuję ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zulu, daj znać, jak smakował:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny pomysł na prezent! U mnie ten słoiczek nie wytrzymałby do jutrzejszego święta :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli jest tak samo smaczny jak lemon curd, to zabieram się za rabarbarowy ^^

    OdpowiedzUsuń
  6. to cudo bardzo mi się podoba :) chętnie użyłabym do mojej owsianki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aga, u mnie tez nie wytrzymał;)

    Babeczko, dla miłośników rabarbaru może być nawet lepszy:)

    Aniu, to jest bardzo smaczny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Krem rabarbarowy - brzmi świetnie :)
    Przyznam szczerze, że pierwszy raz słyszę o nim :)
    Musze koniecznie spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Kasiu, polecam ten i inne curdy!

    OdpowiedzUsuń
  10. o, rabarbarowego jeszcze nie robiłam, chyba nadszedł czas :D

    OdpowiedzUsuń
  11. Michalino, zawsze jest czas na dobry curd:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!