Odwrócone ciasto z rabarbarem - składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
500 g rabarbaru (waga oczyszczonego)
40 + 200 g cukru
110 + 30g miękkiego masła
2 duże jajka
1 łyżeczka skórki z cytryny
1 szklanka mąki
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka jogurtu naturalnego
Rabarbar kroimy na kawałki długości 3-4 cm, przekładamy do miski, zasypujemy 30 g cukru, mieszamy i odstawiamy.
110 g masła ucieramy z pozostałym cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, dodajemy jajka, jedno po drugim, czekając, aż pierwsze dobrze wymiesza się z masłem. Wsypujemy też skórkę z cytryny.
Następnie, cały cas ubijając, dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt. Miksujemy, aż składniki się połączą.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boki formy delikatnie smarujemy masłem. Na papierze układamy pokrojone w małe kawałki 30 g masła - mniej więcej równomiernie. Na masło wysypujemy rabarbar, wyrównujemy, by mniej więcej stanowił równą powierzchnię, na którą wykładamy szpatułką cisto, Wyrównujemy wierzch.
Ciasto z rabarbarem pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40-50 minut - do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku.
Ciasto obkrawamy i odwracamy je na paterę lub talerz - najlepiej przykrywając formę talerzem, by ciasto mogło swobodnie na niego spaść. Otwieramy tortownicę, zdejmujemy spód i papier do pieczenia z wierzchu ciasta.
Wygląda genialnie!
OdpowiedzUsuńSzybkie i smaczne ciacho ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyszło. Bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto :) Muszę wypróbować :) Pozdrawiam, Beata
OdpowiedzUsuńja robilam podobne ale z truskawkami i efekt byl nieziemski :)
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto jakiś czas temu, też wprowadzałam modyfikacje, bo ilości cukru były tak bardzo "amerykańskie" ;-) Dobry pomysł z tym jogurtem, muszę wypróbować, choć mam tyle pomysłów, że nie wiem, czy zdążę w tym sezonie rabarbarowym.
OdpowiedzUsuńPoezjo smaku, dzięki
OdpowiedzUsuńKingo, bardzo smaczne:)
Zulu, dziękuję
Beato, koniecznie, jest pyszne
ILoveBake, pysznie
Kubełku Smakowy, skąd ja to znam;)
Pysznie wygląda :) Uwielbiam wypieki z rabarbarem!
OdpowiedzUsuńTakie jeszcze nie robiłam, ani nie jadłam :)) Super ciacho :))
OdpowiedzUsuńAgnieszko, dziękuję
OdpowiedzUsuńbeti, jeśli szukasz ciasta z rabarbarem, koniecznie upiecz to:)
Przepięknie wygląda ... i na pewno cudownie smakuje:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie ciasta, pycha :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta z rabarbarem i myślę, że "odwrócone" świetnie nadawałoby się na pierwszy raz, wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńobserwowanych!
Prosto z piekarnika (klik!)
Jolu, dokładnie tak jest:)
OdpowiedzUsuńmarto, i ja
Werczito, jesli chcesz spróbować rabarbaru na słodko, to bardzo polecam Ci to ciasto:)
Mmm, musiało smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńJa rabarbaru nie mam dość, więc każdy przepis z jego użyciem czytam bardzo dokładnie :)
gin, polecam Ci bardzo to ciasto:)
OdpowiedzUsuń