Mazurek kajmakowy - składniki na blachę 21x36cm
Składniki na ciasto:
250 g mąki
150 g masła
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
1 jajko
kilka łyżek zimnej wody
Dodatkowo:
350 g kajmaku
150 g czekośliwki lub marmolady śliwkowej
200 g orzeszków ziemnych (niesolonych)
1 łyżeczka soli
Przygotowujemy ciasto - mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy posiekane masło, cukier puder i sól. Wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać jednolite ciasto na dość wysokich obrotach miksera. W razie potrzeby dodajemy wodę, by ciasto było miękkie, ale nie lepkie.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o wymiarach centymetr większych z każdej strony od wymiarów blaszki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim kładziemy ciasto. Z nadmiar ciasta na każdym boku robimy rancik.
Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na papier ceramiczne kulki do pieczenia. Spód mazurka pieczemy 15 minut w temperaturze 180 stopni (termoobieg), zdejmujemy obciążenie i papier i podpiekamy przez 5-10 minut. Gotowe ciasto
odstawiamy do wystudzenia.
Placek smarujemy czekośliwką.
Orzechy prażymy na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Przesypujemy do miski.
Na patelnie wykładamy kajmak z puszki i podgrzewamy go na małym ogniu, aż będzie bardziej lejący. Dodajemy orzechy, mieszamy i przekładamy na warstwę czekośliwki, rozprowadzając po całej powierzchni ciasta (poza rantami).
Mazurek kajmakowy odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na kwadratowe kawałki.
Przygotowujemy ciasto - mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy posiekane masło, cukier puder i sól. Wbijamy jajko i zaczynamy wyrabiać jednolite ciasto na dość wysokich obrotach miksera. W razie potrzeby dodajemy wodę, by ciasto było miękkie, ale nie lepkie.
Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy 30 minut.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na placek o wymiarach centymetr większych z każdej strony od wymiarów blaszki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim kładziemy ciasto. Z nadmiar ciasta na każdym boku robimy rancik.

Placek smarujemy czekośliwką.
Orzechy prażymy na suchej patelni, by lekko się zarumieniły. Przesypujemy do miski.
Na patelnie wykładamy kajmak z puszki i podgrzewamy go na małym ogniu, aż będzie bardziej lejący. Dodajemy orzechy, mieszamy i przekładamy na warstwę czekośliwki, rozprowadzając po całej powierzchni ciasta (poza rantami).
Mazurek kajmakowy odstawiamy do wystygnięcia i kroimy na kwadratowe kawałki.
Mniam pysznoSci!!
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczko, noooo:)
OdpowiedzUsuńAch, pięknie wygląda. Pyszny musi być. :)
OdpowiedzUsuńMajanko, dla mnie chyba ideał mazurka:)
OdpowiedzUsuńMusiał być pyszny :) Cudownie chrupiący :)
OdpowiedzUsuńgin, moje smaki, więc jak dla mnie super:)
OdpowiedzUsuńnie przepadam za mazurkami... poza takim jak ten :) obłedne smaki!
OdpowiedzUsuńWiewióro, mam tak samo:)
OdpowiedzUsuń