Chleb szwajcarski

niedziela, 22 marca 2015

Chleb szwajcarski

Chleb szwajcarski to tegotygodniowa propozycja wspólnego pieczenia w ramach blogerskiej akcji Wypiekanie na śniadanie. Już kilka razy miałam wziąć udział, zawsze jednak coś mi wypadało. Tym razem się udało! I muszę przyznać, że ten chleb jest pyszny i warto go upiec. To co, chyba wszyscy lubią - chrupiąca skórka i sprężysty miękisz czynią chleb szwajcarskim wypiekiem idealnym. Mimo, że jest z białej mąki, środek nie jest watowaty jak w przypadku kupnych wypieków. No i formowanie i pieczenie nie sprawia problemu, jest to więc idealny chleb dla początkujących, który da im wiele radości!
Chleb szwajcarski

Chleb szwajcarski - składniki na 1 bochenek

600 g mąki pszennej (zwykłej, jasnej)
370 g wody
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki suchych drożdży (lub 20 g świeżych)


Z drożdży, cukru i kilku łyżek wody robimy zaczyn - mieszamy wszystkie składniki, by powstała jednolita masa. Przykrywamy ściereczka, odstawiamy w ciepłe miejsce, by zaczyn urósł i spienił się.


Mąkę wsypujemy do misy miksera, dodajemy zaczyn i wodę, wyrabiamy ciasto. Kiedy już powstanie nam jednolite ciasto, dodajemy sól i wyrabiamy jeszcze 5 minut, zwiększając obroty miksera. Ciasto powinno być miękkie i nie lepić się do dłoni.
Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie odgazowujemy ciasto, uderzając je pięścią i na lekko podsypanym mąką blacie formujemy okrągły bochenek. 
Chleb szwajcarski
Kulę ciasta układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na maksymalnie godzinę do wyrośnięcia - chleb nie powinien zbyt długo rosnąć, by nie przerosnąć i by mógł wyrastać jeszcze w piekarniku podczas pieczenia. 
 
Pół godziny przed końcem wyrastania chleba włączamy piekarnik na maksymalna temperaturę i wstawiamy do środka żeliwny garnek przykryty pokrywką, by się nagrzał.

Chleb szwajcarski
Wyrośnięty chleb oprószamy mąką, nacinamy na krzyż żyletką i wkładamy do garnka. Zakrywamy pokrywką.

Temperaturę zmniejszamy  do 220 stopni i pieczemy 30 minut. Po 30 minutach zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 30 minut.

Upieczony chleb studzimy na kratce.


Inne chleby upieczone przez uczestników:

21 komentarzy

  1. wolę pełnoziarniste chleby ale ten wygląda ciekawie. Chętnie bym zjadła kanapkę:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale wspaniały chlebuś Ci wyszedł, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny Marto Ci się upiekł, dzięki za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Justyno, ja też, ale temu nie mogłam się oprzeć. myślę, że zamiana części mąki na pełnoziarnista zrobi z niego jeszcze ciekawszy bochenek:)

    Marzeno, dziękuję i ja!

    Małgosiu, dzięki!

    Doroto, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny bochenek chlebka. Dziękuję za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  6. dzięki za wspólne wypiekanie i do zobaczenia za tydzień :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super ci wyszedł, dziękuje za wspólny czas :)

    OdpowiedzUsuń
  9. dziękuję za wspólny wypiek

    OdpowiedzUsuń
  10. Po prostu chlebek marzenie! Dziekuje za wspolne pieczenie!

    OdpowiedzUsuń
  11. Alino, też dziękuję!

    Małgosiu, to pierwszy, ale z pewnością nie ostatni raz, kiedy z Wami piekę:) Dzięki!

    Izo, ja też:)

    Justyno, dziękuję

    Agnieszko, dzięki!

    Kasiu, dzięki

    OdpowiedzUsuń
  12. Super wyszedł, dziękuję za wspólnie spędzony czas :)

    OdpowiedzUsuń
  13. super ci wyszedł ten chlebek. dziękuję za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  14. Monika, ja też dziękuję!

    Bernadetto, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  15. Prześliczny, warto było go upiec razem:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. boski bochen! takie spękane i z garnka lubię najbardziej!

    OdpowiedzUsuń
  17. Marianko, z garnka ja uwielbiam:)

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda bardzo apetycznie. Niestety nie posiadam garnka do pieczenia chleba. Czy naczynie żaroodporne się sprawdzi przy wypiekaniu? Lub może bez garnka upiec?

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!