Babka karmelowa

poniedziałek, 16 marca 2015

Babka karmelowa

Babka karmelowa to moja kolejna wielkanocna propozycja. To ciasto mniej typowe od cytrynowych czy marmurkowych klasycznych babek, a równie smaczne. Ja swoją udekorowałam czekoladową polewą i fistaszkami, które idealnie komponują się jako całość z karmelową nutą. Babka karmelowa ma też świetny kolor. Warto wypróbować:)
Babka karmelowa

Babka karmelowa - składniki

200 g cukru
250 ml śmietanki kremówki
3 jajka
175 g masła
250 g mąki pszennej
czubata łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:
50 g gorzkiej czekolady
łyżeczka masła
garść orzeszków ziemnych solonych

Zaczynamy od przygotowania karmelu - do szerokiego garnka wsypujemy cukier i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu, aż się rozpuści i nabierze złocistego koloru. Nie mieszamy cukru, jedynie obracamy garnek tak, by cukier równomiernie się roztapiał.

Kiedy karmel jest gotowy, powoli wlewamy śmietankę do garnka (uwaga, bo może pryskać) i mieszamy, gotując, by karmel rozpuścił się całkowicie i zgęstniał. Zdejmujemy z ognia i studzimy.
Babka karmelowa
Karmel wlewamy do misy miksera i zaczynamy ubijać. Dodajemy posiekane miękkie masło i ubijamy, aż rozpuści się ono, a masa zwiększy objętość, będzie jednolita i puszysta.
Cały czas ubijając, dodajemy po jednym jajku, czekając z dodaniem kolejnego, aż poprzednie dobrze wymiesza się z masą.

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy do ciasta i miksujemy do połączenia składników.

Ciasto wlewamy do formy na babkę (u mnie forma o dolnej średnicy 14cm i górnej 22cm) wysmarowanej masłem. Pieczemy w temperaturze 175 stopni przez 40-45 minut do zezłocenia ciasta i suchego patyczka. Ciasto studzimy w foremce.
Babka karmelowa
Wystudzone ciasto przekładamy na kratkę.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy masło i mieszamy, by masło rozpuściło się. Polewę rozprowadzamy na babce i posypujemy posiekanymi orzeszkami.

5 komentarzy

Skrobniesz coś? Dziękuję!