Pasta ze słonecznika - składniki
1 szklanka pestek słonecznika1 mały ząbek czosnku
6 połówek suszonych pomidorów w oleju
1/4 szklanki wody
1 łyżeczka suszonego tymianku
sos sojowy i pieprz do smaku
Słonecznik przesypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na moc. Odcedzamy, przelewamy wodą i zostawiamy do odcieknięcia.
Słonecznik przesypujemy do malaksera, dodajemy obrany czosnek, pomidory suszone odciśnięte z oleju oraz połowę wody. Miksujemy całość na jednolita pastę, stopniowo (jeśli trzeba) dodając resztę wody.
Doprawiamy do smaku sosem sojowym, pieprzem, dodajemy tymianek i mieszamy całość. Pasta najlepiej smakuje, po kilku godzinach w lodówce, kiedy smaki "przegryzą się".
Wybacz ale bardziej przemawiają do mnie te suszone pomidory niż sama pasta ;P nie watpie jednak w to że jest smaczna ;)
OdpowiedzUsuńtaka pasta może też stanowić np. dodatek do farszu, czy przystawek, jak krakersy! :)
OdpowiedzUsuńErvisho, nie wszystkim wszystko musi smakować:)
OdpowiedzUsuńMagdaleno, z krakersami pycha!