Pasta z makreli

poniedziałek, 16 lutego 2015

Pasta z makreli

Dziś na blogu klasyka - pasta z makreli. Żeby mi się nie znudziła, przygotowuję ją na różne sposoby - czasem miksuję rybę na gładką pastę, innym razem po prostu dzielę ją na kawałki przy usuwaniu ości. Wariacje smakowe to już dodanie suszonych pomidorów lub curry albo jak w tym przypadku ogórków kwaszonych. Do tego chleb razowy i jest pysznie.
Pasta z makreli

Pasta z makreli - składniki 

1 wędzona makrela
2 małe ogórki kwaszone
4 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Rybę obieramy ze skóry, usuwamy ości, dzielimy palcami na mniejsze kawałki i przekładamy do miski. Dodajemy drobno posiekane ogórki, jogurt i paprykę i dokładnie mieszamy, by powstała jednolita pasta.
Pasta z makreli
Pastę z makreli odstawiamy do lodówki na kilka godzin, by składniki przegryzły się.

2 komentarze

  1. takiej makrelowej kombinacji jeszcze nie jadłam! u nas przeważnie z białym serem, cebulką i pomidorowym przecierem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiewióro, ja z białym serem nie jadam, taka najprostsza moja ulubiona

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!