Makaron z cukinii z łososiem

poniedziałek, 23 lutego 2015

Makaron z cukinii z łososiem

Makaron z cukinii marzył mi się już od dawna, na szczęście ostatnio w Tchibo udało mi się kupić sprytną podwójną obieraczkę, której jednym z ostrzy jest właśnie nożyk do julienne. Makaron świetnie sprawdził się z pomidorkami i łososiem w sezamie jako lekkie danie na kolację. Czas wykonania to jakieś 10 minut, więc oprócz walorów smakowych i prozdrowotnych (ach ten łosoś!) są też spore oszczędności czasowe. Czy można chcieć czegoś więcej?
Zobacz tez przepis na spaghetti z cukinii z pesto.

Makaron z cukinii z łososiem

Makaron z cukinii z łososiem - składniki na 2 porcje

280 g filetu z łososia
po 3 łyżki białego i czarnego sezamu
2 łyżki sosu sojowego
1łyżka oleju sezamowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 duża cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
łyżeczka oliwy
sól i pieprz do smaku

Zaczynamy od marynaty do ryby - w naczyniu mieszamy sos sojowy. olej sezamowy, sok z cytryny i imbir.
Makaron z cukinii z łososiem
Przygotowujemy łososia - filet myjemy, usuwamy skórę i kroimy na dwie części (najlepiej wybrać filet o jednolitej grubości). Łososia przekładamy do marynaty, obracamy filet 2 razy, by marynata pokryła rybę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.

Po tym czasie rybę wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z każdej strony w wymieszanym wcześniej białym i czarnym sezamie. Rybę smażymy po kilka minut z każdej strony na suchej patelni, uważając, by nie spalić sezamu.
Makaron z cukinii z łososiem
Kiedy łosoś się smaży nożykiem do warzywnego makaronu robimy makaron z cukinii (zostawiamy część z pestkami). Przesmażamy makaron na oliwie dosłownie 1-2 minuty, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wykładamy na talerze. Na makaron wykładamy łososia.

2 komentarze

Skrobniesz coś? Dziękuję!