Zobacz tez przepis na spaghetti z cukinii z pesto.
Makaron z cukinii z łososiem - składniki na 2 porcje
280 g filetu z łososiapo 3 łyżki białego i czarnego sezamu
2 łyżki sosu sojowego
1łyżka oleju sezamowego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru
1 duża cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
łyżeczka oliwy
sól i pieprz do smaku
Zaczynamy od marynaty do ryby - w naczyniu mieszamy sos sojowy. olej sezamowy, sok z cytryny i imbir.
Przygotowujemy łososia - filet myjemy, usuwamy skórę i kroimy na dwie części (najlepiej wybrać filet o jednolitej grubości). Łososia przekładamy do marynaty, obracamy filet 2 razy, by marynata pokryła rybę i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie rybę wyjmujemy z marynaty i obtaczamy z każdej strony w wymieszanym wcześniej białym i czarnym sezamie. Rybę smażymy po kilka minut z każdej strony na suchej patelni, uważając, by nie spalić sezamu.
Kiedy łosoś się smaży nożykiem do warzywnego makaronu robimy makaron z cukinii (zostawiamy część z pestkami). Przesmażamy makaron na oliwie dosłownie 1-2 minuty, dodajemy pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wykładamy na talerze. Na makaron wykładamy łososia.
u mnie ostatnio było też takie zestawienie składników, więc wiem co mówię - to jest pyszne!:)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuń