Granola bananowa - składniki
2 szklanki płatków owsianych górskich1 szklanka poppingu z amarantusa
1/4 szklanki sezamu
1/2 szklanki migdałów w słupkach
1/2 szklanki orzechów włoskich, posiekanych
1 łyżka cynamonu
1/4 szklanki oleju
3 łyżki syropu z agawy lub miodu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 mocno dojrzały banan
Płatki, popping sezam i orzechy mieszamy w misce. Dodajemy cynamon i dokłądnie mieszamy.
W malakserze miksujemy olej, syrop z agawy, ekstrakt i banana na jednolitą masę.
Całość wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonową matę. Rozprowadzamy granolę tak, by równomiernie pokryła powierzchnię blachy.
Granolę pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut, uważając, by jej nie spalić. Co jakiś czas mieszamy składniki, ale delikatnie - im mniej rozmieszana, tym bardziej chrupka i grudkowata granola.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńtaka domowa granola to coś pysznego!
OdpowiedzUsuńJeśli chodzi o granolę to mówię, tak poproszę do każdej wersji! ;)
OdpowiedzUsuńKingo Łucjo, dzięki
OdpowiedzUsuńMagdaleno, o tak!
RedHead, to tak jak i ja:)