Babka cytrynowa - składniki na małą formę lub formę 8.5x26.5 cm
225 g mąki pszennej t.4501 łyżeczka proszku do pieczenia
120 g miękkiego masła
1 czubata łyżka skórki startej z cytryny
200 g cukru
2 jajka
125 ml mleka
Masło i skórkę z cytryny ubijamy przez 3 minuty na puszystą masę. Wsypujemy cukier partiami, cały czas ubijając, by powstała jasna masa. Miksujemy kilka minut, dy dobrze napowietrzyć składniki.
Do masy maślano-cukrowej wbijamy jajka i ubijamy przez kolejne 4 minuty, by składniki dobrze połączyły się i powstała jednolita masa.
Mąkę mieszamy z proszkiem o pieczenia. Połowę przesiewamy do misy z ciastem, zaczynamy miksować i wlewamy jednocześnie połowę mleka. Miksujemy do wymieszania składników, po czym wsypujemy resztę przesianej mąki, chwilę miksujemy i wlewamy resztę mleka. Nie miksujemy już długo, tylko do połączenia składników.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem keksówki.
Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 45-50 minut - do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę cytrynową studzimy w foremce, a kiedy ciasto wystygnie, wyjmujemy i dekorujemy wierzch lukrem.
I zrobilo sie juz prawie swiatecznie :) Sliczna babka!
OdpowiedzUsuńmm..wygląda na bardzo cytrynową!:)
OdpowiedzUsuńmajko, wiosennie, to na pewno:)
OdpowiedzUsuńLeno, jest:)
Piękne zdjęcia :-)
OdpowiedzUsuńVeggie, dziękuję!
OdpowiedzUsuńAleż ona piękna! Ma taki śliczny, słoneczny kolor :) Idealna na Wielkanoc :)
OdpowiedzUsuńgin, dzięki
OdpowiedzUsuń