Żurawinowy curd

czwartek, 8 stycznia 2015

Żurawinowy curd

Żurawinowy curd, czyli kolejny przepis, w którym wykorzystuję produkty, które w dziwny sposób aż nazbyt śmialo rozgościły się w mojej lodówce i nie dałam rady wykorzystać ich wcześniej. Choć żurawina spokojnie może posiezieć sobie w zamrażarce, mi zamarzył się kolejny owocowy krem - angielski curd. Ten żurawinowy nie jest bardzo słodki, świetnie nadaje się do naleśników czy smarowania nim ciasteczek (jak u mnie) lub na tysiac innych sposobów. Sprawdźcie sami!
Żurawinowy curd

Żurawinowy curd - składniki na 1 słoiczek

300 g żurawiny (moja była rozmrożona może byc tez zamrożona)
140 ml wody
120 g cukru
2 jajka
2 łyżeczki masła
4 łyzki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

Żurawinę wraz z wodą i cukrem umieszczamy w garnku. Gotujemy na średnim ogniu, aż  owoce popekają - około 10 minut. Chwilę studzimy, a następnie miksujemy blenderem na gładka masę.
Żurawinowy curd
Masę przecieramy przez sito do garnka. Ponownie wstawiamy na gaz i dodajemy roztrepane jajka. Cały czas mieszajac rózgą gotujemy na średnim ogniu, około 7 minut aż masa zgęstnieje.
Żurawinowy curd
Dodajemy masło i mieszamy do rozpuszczenia. W razie potrzeby dodajemy cukier (słodycz zależy od rodzaju żurawin) oraz sok z pomarańczy. Mieszamy i przelewamy curd do słoiczka.

10 komentarzy

  1. o mamo! co za kolor!!! musi być boski :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kingo Łucjo, dziękuję

    Magdaleno, dzięki!

    Marianko, jest:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uuu, to musi być pyszne! I jeszcze ten energetyczny kolor :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla księżniczek by się nadało , takie piękne

    OdpowiedzUsuń
  5. Magdo, kolor jest super, smak też:)

    Aluś, dla księżniczek kolor zdecydowanie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam - zakochałam się w nim od pierwszej łyżeczki... :)

    OdpowiedzUsuń
  7. gin, ja też ale mimo wszystko dla mnie i tak cytrynowy wygrywa:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Malinowy kolor curdu mnie zachwycił, ale ten pastelowy róż jeszcze bardziej :) I ten jeżynowy kolor curdu też piękny, taki głęboki!

    OdpowiedzUsuń
  9. Kraina miodem płynąca, kolor kolorem, ale pomyśl też o smaku;)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!