Tort czekoladowy z kremem wiśniowym - składniki
Składniki na biszkopt:6 jajek
10 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki niesłodzonego kakao
Składniki na krem wiśniowy:
400 g mrożonych wiśni bez pestek (rozmrażamy je przed wykorzystaniem)
3 łyżki soku z cytryny
300 ml śmietany kremówki
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki agaru
Składniki na poncz:
3/4 szklanki mocnej herbaty
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżeczka rumu
Składniki na polewę:
60 ml śmietany kremówki
60 g gorzkiej czekolady
Przygotowujemy biszkopt - białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Następnie dodajemy żółtka, jedno po drugim, czekając z dodaniem kolejnego, aż poprzednie dobrze połączy się z pianą.
Zmniejszamy prędkość robota i dodajemy przesiane suche składniki - mąki i kakao. Mieszamy, aż składniki połączą się lub delikatnie łączymy je szpatułką. Uważajmy, by na dnie i ściankach misy nie zostały niewymieszane grudki mąki.
Masę na biszkopt wlewamy do 4 foremek o średnicy 17cm lub 2 wyższych foremek (w tym wypadku będziemy biszkopt dzielić na dwa blaty po upieczeniu i wystudzeniu go) o tej samej średnicy. Pieczemy biszkopt przez 20-30 minut (biszkopt podzielony na 2 foremki piekł się będzie krócej), do suchego patyczka. Studzimy w piekarniku i po ostudzeniu wyjmujemy z foremek.
W międzyczasie przygotowujemy krem - wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy połowę cukru i gotujemy przez 10 minut - aż wiśnie puszczą sos, a cukier rozpuści się. Miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
Agar zalewamy 3 łyżkami wody, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie wlewamy do garnuszka i podgrzewamy - gotujemy 5-10 minut, mieszając, by agar zgęstniał. Dodajemy go do sosu wiśniowego, mieszamy i wstawiamy do lodówki, by masa stężała.
Śmietankę miksujemy na sztywno, dodając stopniowo resztę cukru. Cały czas miksując dodajemy gęsty sos wiśniowy i ubijamy, by masa połączyła się. Odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy poncz, mieszając wszystkie składniki z herbatą - cukier, sok z cytryny i alkohol.
Jeden z 4 blatów biszkoptu układamy na paterze i dokładnie nasączamy go ponczem. Wykładamy 1/3 kremu wiśniowego, równomiernie rozprowadzamy po cieście i przykrywamy kolejnym krążkiem biszkoptu. Nasączamy, wykładamy krem i tak postępujemy, aż na wierzchu ułożymy 4 krążek ciasta.
Śmietankę kremówkę podgrzewamy w garnku, kiedy zacznie wrzeć zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną czekoladę i zostawiamy na 2 minuty. Następnie mieszamy dokładnie do połączenia składników. Odstawiamy na 5-10 minut, aż polewa zgęstnieje, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta, wyrównując.
Tort czekoladowy z kremem wiśniowym przed podaniem przechowujemy w lodówce.
Ja też lubię mało słodkie torty! ten wygląda super apetycznie :) gratuluję!
OdpowiedzUsuńPrzepiekny!
OdpowiedzUsuńZeby tylko mial go kto dla mnie zrobic...
:)
Jejku, wygląda przepięknie! Wysoki, równiutki, cudowny po prostu .
OdpowiedzUsuńPodziwiam.
Pozdrawiam ciepło:)
Wiewióro, dzięki! ja tory jem tak rzadko, że musi być słodko:)
OdpowiedzUsuńkasiu, ja mogę:)
Majanko, dziękuję pięknie! Buziole!
Co mozna dodac zamiast agaru?
OdpowiedzUsuńżelatynę
Usuń