Granola cynamonowa - składniki
2 szklanki płatków owsianych górskich1/2 szklanki płatków jaglanych
1/3 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki siemienia lnianego
1/3 szklanki pestek słonecznika
4 łyżki oleju
2 jabłka
4 łyżki miodu lub syropu z agawy
2 łyżki cynamonu
1/2 szklanki suszonej żurawiny
Płatki, pestki i siemię lniane mieszamy w misce. Dodajemy miód, cynamon i olej i dokładnie mieszamy, by składniki połączyły się.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce z dużymi oczkami. Dodajemy do miski z płatkami i raz jeszcze wszystko mieszamy.
Płatki wyjmujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy granolę, mieszając co jakiś czas, w temperaturze150 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie płatki powinny być suche. Na ostatnie 5 minut dodajemy żurawinę, mieszamy ją z granolą.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńWspaniałe sniadanko!
OdpowiedzUsuńKingo Łucjo, dziękuję!
OdpowiedzUsuńKonczi i Szpileczko, dzięki
domowa granola najlepsza!! :)
OdpowiedzUsuńPychotka! :)
OdpowiedzUsuńTaka granola z pewnością podbiłaby moje kubki smakowe! *.*
Piękne zdjęcia!
Piękne zdjęcia, granola wygląda bardzo apetycznie :).
OdpowiedzUsuńMagdaleno zdecydowanie!
OdpowiedzUsuńMartho, dziękuję i cieszę się, że przypadła Ci do gustu
Klaudio, dziękuję pięknie!
zapachniało zimą... :) idealna terapia na tę zimnicę i ciemnicę! :)
OdpowiedzUsuńjak zwykle pyszna śniadaniowa propozycja u Ciebie! w sam raz na Nowy Rok :) wszystkiego co najlepsze!!!
OdpowiedzUsuńZuza, coś w tym jest!
OdpowiedzUsuńWiewióro, dziękuję i Tobie też!
O mniam, takie śniadanie na dobry początek dnia to czysta rozkosz :)
OdpowiedzUsuńgin, zdecydowanie!
OdpowiedzUsuń