Chleb z cheddarem - składniki na 1 bochenek
Składniki na sponge:170 g mąki pszennej jasnej (lub chlebowej)
206 g ciepłej wody
1 łyzka miodu
2 g drożdży instant
Składniki na ciasto właściwe:
160 g mąki pszennej jasnej (lub chlebowej)
2 łyżki mleka
3 g drożdży instant
30 g miękkiego masła
100 g cheddara (pokruszonego)
1 czubata łyżeczka soli
2 łyżeczki musztardy dijon
1/4 łyżeczki pieprzy cayenne
Dzień przed pieczeniem przygotowujemy zaczyn-sponge, mieszając wszystkie składniki w salaterce. Przykrywamy salaterkę folią spożywczą i odstawiamy na kuchenny blat na całą noc.
Następnego dnia przygotowujemy chleb - zaczyn wraz z mąką, mlekiem, drożdżami i masłem wyrabiamy na niskich obrotach miksera z końcówką hak. Kiedy składniki połączą się, a ciasto zmieni się w miarę jednolita kulę ciasta dodajemy sól, pokruszony ser musztardę i pieprz. Wyrabiamy przez następne 5 minut, by wszystkie składniki połączyły się.
Wyrobione ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5-2 godziny, by ciasto wyrosło.
Po tym czasie ciasto przekładamy na lekko posypany mąką blat, chwilę wyrabiamy i przekładamy do wysmarowanej olejem keksówki o wymiarach 20x9cm. Chlebek ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1.5 godziny do podrośnięcia.
Chleb z cheddarem pieczemy w temperaturze 200 stopni przez pierwsze 20 minut i dopiekamy w temperaturze 175 stopni przez kolejne 10 minut. Studzimy na kratce.
bardzo apetyczne
OdpowiedzUsuńPomysł genialny! Już wyobrażam sobie taki chlebek zapieczony i maczany w serku wiejskim :) Pycha!
OdpowiedzUsuńJaki indeks mąki, zwykła czy coś ok 1800?
OdpowiedzUsuńuwielbiam cheddar!!! ależ to musi byc pyszny chleb!
OdpowiedzUsuńNino, warto spróbować:)
OdpowiedzUsuńNatalie, dzięki!
Anonimie, mąka jasna=zwykła
Marianko, jest pyszny, jeśli cheddar uwielbiasz to koniecznie do spróbowania:)
Uwielbiam pieczywo z serem, ma w sobie coś takiego, że nie umiem się oprzeć... :)
OdpowiedzUsuńgin, cieszę się, że wpadł Ci w oko:)
OdpowiedzUsuń