Spanakopita

środa, 3 grudnia 2014

Spanakopita

Spanakopita była na pierwszym miejscu dań "do zrobienia", kiedy kupiłam spory zapas świeżego ciasta filo. Mam sporo na nie pomysłów, jednak połączenie szpinak-feta uwielbiam, a otulone chrupkim ciastem i sezamem smakuje super (co testowałam już przy okazji burka). Warstwy ciasta prezentują się świetnie po upieczeniu, jak karty starej, zalanej wodą książki. Dość tych porównań, jeśli uda Wam się trafić ciasto filo i lubicie szpinak, polecam ten smakołyk, by przenieść się do Grecji choć na chwilę.
Spanakopita

Spanakopita - składniki na 2 duże lub 3 mniejsze porcje

4 arkusze ciasta filo (o wymiarach ok. 46x35cm)
3 łyżki masła
400 g świeżego szpinaku baby
łyżka świeżo posiekanego koperku
2 szalotki
2 duże ząbki czosnku
łyżeczka oliwy
200 g sera feta
2 jajka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
2 łyżki sezamu

Szpinak myjemy, blanszujemy we wrzątku przez minutę (najlepiej zrobić to partiami), przekładamy na sito i odciskamy z nadmiaru wody, kiedy szpinak przestygnie. Siekamy szpinak dość drobno i przekładamy do miski.
Spanakopita
Na oliwie szklimy pokrojone w kostkę szalotki, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy jeszcze 2 minuty.

Do miski ze szpinakiem wlewamy roztrzepane jajka (zostawiamy odrobinę do posmarowania ciasta po wierzchu), dodajemy cebulkę z czosnkiem, koperek i pokruszony ser. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz startą gałką.

Płaty ciasta filo smarujemy z jednej strony rozpuszczonym masłem. Układamy płaty jeden na drugim i wykładamy nimi foremkę (u mnie była to forma 22x13cm) - ważne, żeby część ciasta wystawała poza foremkę. Nakładamy farsz i składamy pozostałe ciasto, by przykryć nim nadzienie.
Spanakopita
Ciasto smarujemy po wierzchu resztką roztrzepanego jajka i posypujemy sezamem.

Spanakopitę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (termoobieg) i pieczemy przez ok. 50 minut - ciasto z wierzchy powinno się zezłocić.

7 komentarzy

  1. Na pewno zrobie jak tylko pojde do Turka po ciasto filo :) Wyglada przepysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kingo Łucjo, dzięki!

    majko, dziękuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczna propozycja :) Kupiłam ostatnio ciasto filo i jeszcze nie miałam na nie pomysłu. Chyba właśnie go znalazłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. wedelko, wspaniale, bardzo się cieszę, że przepis wpadł Ci w oko

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam. Właśnie siadłam, patrzę się na foty, zazdroszczę i wbrew rozsądkowi najchętniej pobiegłabym szukać tego ciasta...

    OdpowiedzUsuń
  6. Olka, bardzo się cieszę, że takie odruchy wywołują te zdjęcia:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!