Skandynawskie ciasto imbirowe

sobota, 13 grudnia 2014

Skandynawskie ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe to mój tegoroczny (przed)świąteczny hit. Smakuje mi dużo bardziej niż piernik, jest lekkie i puszyste. Dodatek imbiru, ciemnego cukru i melasy sprawia, że ciasto nie jest bardzo słodkie, czuć w nim lekko wytrawne nuty. Całość nie jest tak ciężka jak przy pierniku, a bardziej "odświeżająca". Ciasto imbirowe udekorowałam lukrem z cukru pudru i soku z limonki, dzięki czemu smak jest trochę inny od tego klasycznego, ale idealnie komponuje się z imbirowymi nutami. Przepis z książki Scandilicious baking - S.Johansen.
Skandynawskie ciasto imbirowe

Ciasto imbirowe - składniki na foremkę o wymiarach 29x9cm

125 g masła
175 g ciemnego cukru muscovado
150 ml melasy
250 ml maślanki
2 jajka
175 g mąki jasnej orkiszowej (lub zwykłej pszennej)
75 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (lub pełnoziarnistej pszennej)
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 startej gałki muszkatołowej (dałam czubatą łyżeczkę)
1/2 łyżeczki soli

Masło, cukier i melasę umieszczamy w garnuszku, a ten na średnim gazie. Gotujemy, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i zmienią w jednolitą masę. Studzimy.
ciasto imbirowe
Suche składniki - mąki, spulchniacze, przyprawy i sól mieszamy w oddzielnej misce. 

Jajka ubijamy z maślanką Dodajemy masło z cukrem i melasą, cały czas ubijając. Wsypujemy suche składniki na 3 razy, czekając za każdym razem, aż poprzednia porcja wymiesza się z ciastem.
ciasto imbirowe
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 29x9 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 150 stopni (termoobieg) przez około 40 minut - do suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto studzimy przez 15 minut w foremce, a następnie na kratce.
ciasto imbirowe
Ciasto imbirowe można udekorować lukrem (cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny), polać czekoladą, posypać cukrem pudrem lub pominąć dekorację.

2 komentarze

  1. Piekłam już dwa razy i jest to absolutnie rewelacyjne ciasto :) wilgotne nawet na 3 dzień, mocno imbirowe! Wyrasta do wysokości foremki, ale zamiast charakterystycznej górki i pęknięcia jest lekkie wgłębienie na całej długości ciasta, nie ma zaklaca i nie wiem czy tak ma po prostu być? Pozdrawiam! i dziękuję za fantastyczny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Malwino, bardzo się cieszę, że ciasto smakuje:)

    OdpowiedzUsuń

Skrobniesz coś? Dziękuję!